Oordopjes

Door DaemonAngel op maandag 28 oktober 2013 18:53 - Reacties (17)
Categorie: -, Views: 9.112

Goh lekker, weer een veertiger die dringend iedereen moet duiden op het gevaar van gehoorschade. Zzzz, gesponserd door een bedrijf zeker en geld teveel ofzo?

Gelukkig kan ik al zeggen dat ik bijlange nog geen veertiger ben. Jammer genoeg heb ik wel niet teveel geld en word ik ook niet door een bedrijf gesponserd.
Maar toch wil ik het even over gehoorbescherming hebben.
Waarom? Goh omdat ik er net aan dacht om de mijne nog eens te kuisen (dit doe ik braaf elke keer na gebruik, of misschien niet xD).

Feestjes heb ik in mijn studententijd genoeg gedaan en op festivals was ik ook vaak aanwezig. In de latere jaren op graspop begin ik op zondag in de marquee echt wel pijn te hebben aan mijn oren. Ze zetten de muziek elke dag wat luider en in de marquee was het toen niet meer te doen. Tegenwoordig is dit sterk gebeterd en nu is het eigenlijk doenbaar. Al is het dus wel schadelijk voor de oren.
Na een feestje lag ik ook vaak me gefluit in bed dat ik er gek van werd maar de volgende dag was dit telkens over. Ik ben dus zoals velen nooit wakker geschud geweest voor de gevaren van gehoorschade. Hetgeen ik deed was in mijn ogen daar niet verantwoordelijk voor. Dit terwijl mijn vader gek wordt van zijn tinitus (ex-militair; genie en tankcommandant).
Doordat het gefluit telkens niet blijvend is vergeet je het. Maar op een bepaald moment drong het tot me door. Leest u maar voort naar het verhaal van mijn oren en hoe ze open gegaan zijn. Of ogen? Nuja het gaat over oren en mijn ogen die zijn opengegaan . . .

Zoals je in andere posts al wel zult gemerkt hebben ben ik dus een fervente motorrijder. Elke dag reed (sigh, don't remind me) ik 100 km met de motor op en neer naar het werk. Veel autostrade.
Goedkoop is mijn uitrusting niet maar met een Shubert helm reed ik wel niet (te duur jammer genoeg) dus super stil is mijn helm ook weer niet (Shubert helmen zijn gekend om stil te zijn).

De eerste keer dat ik iets merkte was na een dagtripje met vrienden. 's Avonds bleven mijn oren maar fluiten. Het was alsof ik naar een feestje geweest was.
De volgende dag was dit gelukkig over en was ik het dan ook al weer vergeten.
Na 45 min autostrade gereden te hebben (rest binnendoor) kwam ik aan op mijn bureau. Het eerste half uur waren mijn oren toch ook maar raar aan het doen maar het verdween weer. Dus vergat ik het maar weer.
Na een paar maanden merkte ik dat ik er eigenlijk echt last van bleef hebben. De volgende dag was het niet meer over en ik merkte echt wel een achteruitgang. Ook als het stil was op de bureau hoorde ik soms het gefluit. Mijn keel kneep zichzelf dicht. Had ik mezelf hetzelfde aangedaan als wat mijn vader had?
Tinitus vrezend toch maar research op het internet gedaan en prijs/kwaliteit in mijn ogen goede gehoorbescherming gekocht. http://www.rad.eu/nl/c/p/23084-alpine-motosafe-.htm
Deze brachten verlichting. Gemakkelijk in gebruik? Bwa. Maar je geraakt eraan gewend. In het begin weet je nog niet goed of ze nu goed zitten of niet en baal je halverwege de rit wel als je merkt dat 1 van de 2 niet goed zit. In het begin stopte ik al wel eens op een dagtrip om ze goed te steken. Onderweg naar het werk was het maar w/e. Plots ben je een pro in het insteken van je oorstopjes. Je weet wanneer ze goed zitten en dan heb je er zoveel verlichting van. Gedaan met het gebulder van de wind. Lekker stil. Natuurlijk hoor je nog iets en je hoort het verkeer ook nog. Maar het gedaver van de wind is gedaan. (Voor de niet motorrijders onder ons, het gedaver op een motor is zoals met je ramen open rijden op de autostrade).

Twee jaar heb ik ze dagelijks gebruikt. Ja dit is te lang om ze te gebruiken zonder ze te vervangen. Best dus minder cheap ass doen dan mij en ze sneller vervangen wil je ze nuttig houden.
Maar als je niet vaak rijdt is dit een relatief goedkope oplossing om je oren te beschermen en ik kan ze zeker aanraden.

Zelf ben ik dan als pendelaar toch maar overgeschakeld op op maat gemaakte gehoorbescherming. Veel fora en internet gelees later heb ik gekozen voor de gehoorbescherming van variphone.
Variphone oorstopjes
Deze hebben zachte oorstoppen voor onder de helm te dragen speciaal voor motorrijders. http://www.variphone.com/nl/v-sil-moto.
Als ik de test terugvind met de verschillende merken/winkels en hun service beloof ik dat ik dit zal posten. Tot dan kan ik alleen maar zeggen dat ik tevreden ben van deze.
phonak oorstopjes 2

Zelf had ik ooit al eens op maat gemaakt gehoorbescherming laten maken via-via iemand die in het ziekenhuis werkte. Dus dit koste me zo goed als niets. Enorm handig op festivals! Maar doordat deze hard waren zijn ze onmogelijk om te dragen onder de helm. Deze zijn van phonak.
Ze zijn ook niet volledig lekdicht. Ik had ze moeten laten controleren toen! Doe dit dus zeker als je er laat maken, ze laten testen op lekken. Dit horen ze gratis te doen als je ze gaat halen.

Je moet ook geen schrik hebben dat iedereen van mijlen ver ziet dat je oorstopjes draagt. Ik heb nog maar zelden mensen met hooivorken achter me gehad, ketter roepende omdat ik op een festival oorstopjes draag. Meestal zijn ze niet te zien.
Die van phonak draag ik meestal op festivals of optredens. Meestal vergeet ik ze gewoon mee te nemen :-).
phonak in oor

Die van variphone zie je eigenlijk nog minder. Ze steken nog minder uit om compatibel te zijn met de helm.
variphone in oor


Voor de op maat gemaakte oorstopjes of otoplastieken ben je al snel tussen de 100 euro (phonak harde oordopjes) en 140 euro (zachtje oorstopjes variphone) kwijt.
Je krijgt er wel telkens een leuk zakje bij. Jeej :-).
Van de mutualiteit (België) kreeg ik wel 20 euro terug.

Natuurlijk zou ik ook niet echt geneigd zijn iets dat zoveel geld kost te kopen. Ze kwijtspelen is een reëël gevaar. Je vergeet ze ook vaak dus meerdere paren zijn wel handig. En bovenop dit alles veranderd je gehoorgang ook nog eens om de tijd zodat ze niet eens meer passen ! (gemiddeld 5 jaar of met veel bijkomen/afvallen zelfs sneller)

Maar er zijn andere opties die ik wel kan aanraden.

De oorstopjes van alpine safe bestaan ook voor feestjes.
Ik vind ze interessanter dan de mouche spullen omdat ze ten eerste minder opvallen en je dus meer geneigd bent om ze te dragen en ze ook beter helpen/zitten.

http://www.gehoorbescherm....nl/oordoppen-muziek.html

Volgende: Een reisverzekering en zijn (on)zin 05-'14 Een reisverzekering en zijn (on)zin
Volgende: Van autorijder naar motard naar autorijder 10-'13 Van autorijder naar motard naar autorijder

Reacties


Door Tweakers user Neles7, maandag 28 oktober 2013 19:45

Herkenbaar verhaal. Ik ben nog maar 20 jaar maar heb door vele (te harde) feesten ook tinitus. Ik hoor het regelmatig, maar storen doe ik me er gelukkig niet aan. Ik heb toen in het begin van die schuimrubbere dingen gebruikt, en dat hielp wel ondanks dat ze nooit helemaal goed zaten. Mensen zeurden op feesten altijd, en een enkele lomepeling probeerde ze er zelfs uit te halen (gelukkig bijna niet voor gekomen). Later heb ik me spaarvarken geplunderd voor op maat gemaakte, heb ze gewoon hier bij de schonenberg gehaald, lekker dichtbij :) en wat een verademing, ze zitten prima en sindsdien ben ik zeer blij, zou het zo weer doen. En mensen moeten toch aardig goed kijken om ze te zien ik heb er voor klussen (omdat ik een enorm smalle gehoorgang heb) en die steken nog iets meer uit als jouwe voor muziek, maar het valt mensen niet op. En als dat wel zo zou zijn pech gehad, beschermen van me gehoor wat ik nog heb vind ik belangrijker als hun mening.

Moet ook zeggen dat ik me niet kan vinden in jouw verhaal over ze vergeten, ik kan niet meer zonder, geen enorm ellendige piep na een feest, zeker als ik hoor hoe hard de muziek staat als ze een keer wat later in doe ben ik alleen maar blijer zodra ik ze weer in heb. Ik zou juist eerder verwachten dat je, net als ik ben gaan doen, er extra op let dat je ze wel bij hebt.

Maar bovenal een leuk geschreven stukje waar ik me erg in kan vinden.

Door Tweakers user Raling, maandag 28 oktober 2013 19:48

Ik heb na een jaar de Alpine Music Safe Pro gebruikt te hebben, mijzelf een paar op maat laten maken bij Schoonenberg. Voor 180 (incl verzekering) vind ik het een verademing! Ik ben geen frequente stapper, maar die paar keer in de maand dat ik ze gebruik ben ik toch heel erg blij dat ik ze heb.
Ik heb ze ook altijd bij me in een aluminium capsule. Daardoor kan ik ze elk gewenst moment gebruiken. Verliezen zal ik ze ook niet snel, want ik stop ze direct weer terug.

Echt ideaal die dingen!

Natuurlijk zijn er dan mensen die je vragen waarom je dat doet en je voor gek verklaren, maar dat weegt niet op tegen het comfort. Mijn oordoppen dempen 15 dB en hiermee kan ik iedereen nog prima verstaan. Ik ben er heel erg blij mee!

Als m'n huidige wat gaan lekken mag ik een nieuw paar op halen en ga ik deze gebruiken als in-ear monitor.

Door Tweakers user NvO_91, maandag 28 oktober 2013 20:23

Sinds mijn 19-20ste ook erg veel last van harde geluiden, oorpijn en piepen. Ik gebruik nu 2-3 jaar otoplastieken tijdens het uitgaan, festivals en het motor rijden. En ik merk dat de "tinitus piep" minder word.

Een piep na het uitgaan is niet goed je weet het maar toch doe je er niks aan tot op die ene dag de piep blijft hangen.

[Reactie gewijzigd op maandag 28 oktober 2013 20:23]


Door Tweakers user stijnos1991, maandag 28 oktober 2013 20:56

Net een afspraak gemaakt bij Beter Horen (in Hoorn, ha!).
Die schuim dingen en pluggerz zijn het toch net niet. Duurt lang voordat het goed zit, en na een kleine pauze die dingen weer goed in lijkt nog lastiger.
Ik ben als de dood voor tinitus dus dan maar een smak geld er tegen aan. Als ik reacties mag geloven is hrt het waard!

Door Tweakers user WernerL, maandag 28 oktober 2013 21:17

Mijn eerste festival ervaring hebben ook mijn oren gesloopt. Sindsdien ga ik nooit meer zonder gehoorbescherming naar feestjes toe. Ik heb op maat gemaakte doppen van Noizzez en ben er helemaal blij mee.

Gelukkig valt de tinnitus bij mij heel erg mee, het is enkel een heel zacht gefluit als het helemaal stil is. Meestal hoor ik het niet eens en het houdt me gelukkig ook niet wakker. Maar ik wil het toch niet erger maken dan dit :D

Ik heb overigens meerdere standaard doppen geprobeerd maar niets wint het van goed maatwerk. Kost wat maar dan heb je ook wat. Voor 140 euro kun je er makkelijk 4 jaar tegenaan waar goedkope doppen na een jaar al vervangen moeten worden. En ze zitten gewoon totaal niet comfortabel.

[Reactie gewijzigd op maandag 28 oktober 2013 21:18]


Door Tweakers user ThinkCreative, maandag 28 oktober 2013 22:35

Ik werk zelf achter de bar in een evenementenzaal en ook daar staat de muziek vaak te hard.
We krijgen van de techniek van die standaard gele 'prop' oordopjes, maar die blokken al het geluid waardoor ik de gasten ook bijna niet meer versta. Na twee jaar werken, ga ik toch maar eens 'fatsoenlijke' oordopjes halen, want ik merk al lange tijd dat m'n oren in stille ruimtes gewoon piepen.

Ik heb er nooit echt heel erg bij stil gestaan en dacht vaak dat het wel weg zou gaan de volgende dag. Maar een keer houdt het op. ):

Door Tweakers user DaemonAngel, maandag 28 oktober 2013 22:39

De positieve commentaren doen me goed.
Bij mij is de piep ook zo goed als weg. Hoor het alleen als het erg stil is en ik me er op focus.
Mijn vader zijn piep is zo luid dat hij soms moeilijk gesprekken verstaat.

Zelf heb ik de piep harder gehad. Ik ben wel heel erg blij dat die geminderd is.

@Neles7: het vergeten is vaak doordat ze in een andere jas zitten of broek. Dat ik even wissel. Of dat we naar het stad zijn en besluiten te gaan feesten en dat ik ze dan niet bij heb. Op een festival heb ik ze altijd wel bij.


Goede otoplastieken vind ik als grootste voordeel hebben dat ze het geluid van muziek niet vervormen. Die voor op de moto is comfort het belangrijkste. Maar die van alpine vond ik ook goed zitten. Gewoon moeilijker om goed te krijgen. Voor muziek te luisteren stoorde dit me niet zo omdat ik die kon versteken. Op de moto jammer genoeg niet.

Voordeel van die van alpine is ook wel dat ik meerdere paren had. Dus ze vaker bij de hand had
ThinkCreative schreef op maandag 28 oktober 2013 @ 22:35:
Ik werk zelf achter de bar in een evenementenzaal en ook daar staat de muziek vaak te hard.
We krijgen van de techniek van die standaard gele 'prop' oordopjes, maar die blokken al het geluid waardoor ik de gasten ook bijna niet meer versta. Na twee jaar werken, ga ik toch maar eens 'fatsoenlijke' oordopjes halen, want ik merk al lange tijd dat m'n oren in stille ruimtes gewoon piepen.

Ik heb er nooit echt heel erg bij stil gestaan en dacht vaak dat het wel weg zou gaan de volgende dag. Maar een keer houdt het op. ):
Het is zeker handig om andere mensen nog te kunnen verstaan. In het begin praat je zelf wel te luid of te zacht. Heel idioot soms wel :p.
Zo merk ik onmiddelijk of een vriendin haar oorstoppen inheeft (door het haar zie je deze niet.

Wel ben ik blij dat tegenwoordig overal de muziek al stiller staat dan pakweg 5 jaar geleden.

[Reactie gewijzigd op maandag 28 oktober 2013 22:43]


Door Tweakers user Electromonkey, dinsdag 29 oktober 2013 00:22

Na afgelopen koning(inne?)dag heb ik 3 dagen met een vreselijk harde piep rondgelopen. Nou had ik er wel vaker last van na het uitgaan maar dit was, zoals jij zelf ook aangeeft, de volgende ochtend meestal weg. Ik werd helemaal gek van die piep en was daarnaast bang dat er iets blijvend beschadigd was. Nou is dit voor iedereen vervelend maar ik had er zeker geen zin in als 21 jarige.
Afijn een paar weken later bij de schonenberg voor ongeveer 25 euro een setje festival oordopjes gehaald. Diezelfde avond/nacht uitgeprobeerd en wat blijkt.....Puur Genieten!!
Ik had het achteraf veel eerder moeten doen, de muziek hoor je goed en klinkt gewoon lekker. Vrienden zijn nog makkelijk en duidelijk te verstaan, de opmerkingen moet je even doorheen bijten de eerste paar weken ;) .
Al met al een aanrader voor iedereen die er last van heeft bij feestjes of, zoals ts, op de motor.

Door Tweakers user stijnos1991, dinsdag 29 oktober 2013 07:05

Haha die opmerkingen die je krijgt.. Daar zet ik me heel makkelijk overheen, je weet toch dat ze over een paar jaar terug zullen denken aan je en dan weten ze het ;)

Door Tweakers user sfranken, dinsdag 29 oktober 2013 10:23

Ik heb dezelfde (vorm en op maat in ieder geval) omdat ik aan schietsport doe, maar die dingen zjin echt fantastisch. Ik gebruik ze ook bij feestjes en dergelijke, echt een geschenk uit de hemel.

Let goed op je oren!

Door Tweakers user Simpele1986, dinsdag 29 oktober 2013 11:08

Heb je weleens bij dimedico gekeken? heb zelf erg goede ervaringen met de oordoppen die ze leveren

Door Tweakers user Yggdrasil, dinsdag 29 oktober 2013 12:13

Iemand tips voor Nederlandse leveranciers van dit soort producten? Zou ook wel van die zachte willen, speciaal voor muziek.

Ik heb al zo'n 15 jaar last van tinitus, na een te luide underground party. Sindsdien meestal van die goedkope doppen gebruikt, maar toch niet altijd bescherming in gedaan omdat die slechts klinken of niet comfortabel zijn. Daardoor is het toch erger geworden, zodat ik het nu zelfs overdag hoor. Als je oren al beschadigt zijn verergert de schade sneller.

Ontzettend spijt daarvan, dus comfortabele doppen, met een neutraal filter, zijn een must-have.

Door Tweakers user DaemonAngel, dinsdag 29 oktober 2013 12:18

Yggdrasil schreef op dinsdag 29 oktober 2013 @ 12:13:
Iemand tips voor Nederlandse leveranciers van dit soort producten? Zou ook wel van die zachte willen, speciaal voor muziek.

Ik heb al zo'n 15 jaar last van tinitus, na een te luide underground party. Sindsdien meestal van die goedkope doppen gebruikt, maar toch niet altijd bescherming in gedaan omdat die slechts klinken of niet comfortabel zijn. Daardoor is het toch erger geworden, zodat ik het nu zelfs overdag hoor. Als je oren al beschadigt zijn verergert de schade sneller.

Ontzettend spijt daarvan, dus comfortabele doppen, met een neutraal filter, zijn een must-have.
Mijn heb ik laten maken bij audionova. Dit omdat de variphone oordopjes goede reviews kregen en zij deze verdeelden.

Door Tweakers user PdeBie, dinsdag 29 oktober 2013 12:36

Maar even naast het feit van de oordopjes op de motor.

Dat je op een feest of in een discotheek oordopjes moet dragen is toch van de zotte? Dan moet de muziek toch gewoon zachter? Dan kan je net zo goed van de muziek genieten, maar je gaat zonder oorpijn naar huis en je kan een normaal gesprek voeren.

Blij dat hier inmiddels al wel regels voor gemaakt worden in Den Haag, maar wat mij betreft nog niet streng genoeg.

Door Tweakers user X-DraGoN, dinsdag 29 oktober 2013 14:22

Heb er zelf ook van Variphone, naar volle tevredenheid gedragen op Pukkelpop, na een uur of 12 ben je wel blij dat je ze even kan uit doen, maar voor de rest super dingen!
Wel niet goedkoop, maar vergelijk het met je leven last hebben van tinitus of nu 140€ uitgeven, mijn keuze is reeds 3 jaar geleden gemaakt!

Door Tweakers user svennoow, woensdag 30 oktober 2013 02:10

Na een nachtje stappen in Bulgarije (2009) heb ik ook heel erg lang een piep in mn oren gehad. Vond dit toch best wel eng. Toen op een gegeven moment was het over maar kwam het toch weer terug voor een aantal dagen tot weken als ik veel ging stappen.

Afgelopen koninginnennacht ben ik naar een feestje in een loods in Amsterdam geweest. Daar was de muziek niet te verdragen, extreme nagalm en keihard geluid. De dag daarna, Koninginnedag (Queensday festival, nog harder dan die dag ervoor) kreeg ik echt pijn aan oren. Zo erg dat ik op een gegeven moment gewoon een klein stukje van een zakdoekje heb afgescheurd, natgemaakt, in mn oren gestopt, 4 biertjes weggetikt, om weer verder te kunnen feesten. De pijn was erg oncomfortabel. Nadat ik die dag daarna weer met een extreme piep in mn oren wakker werd heb ik maar besloten om voortaan oordopjes in te doen tijdens het stappen.

Eerst ben ik begonnen met van die 20,- pluggerz (muziek) van de Beter Horen. Deze waren kwa draagcomfort eigenlijk prima! Mensen waren extreem goed te verstaan maar de muziek klonk werkelijk waar nergens meer na! Bass viel weg, hoog viel weg, alles klonk lelijk en vervormd. Ik had zelfs nog steeds een piep in mn oren na het stappen, niet zo erg als eerst maar alsnog wel een piep.

Na toch weer een festival zonder oordoppen afgelopen september besefte ik me ik de volgende dag dat ik oordoppen op maat moest kopen. Ik wil graag nog wat langer genieten van mn gehoor. De oordoppen heb ik wederom bij Beter Horen gehaald, 15dB filter gekozen. Ben nu twee keer na verschillende clubs geweest, en het bevalt me echt goed! Een beetje beurs gevoel aan mn gehoor en een kleine piep die maar een paar uur duurde de volgende dag, echt een enorme verbetering. Kreeg zelfs respect van verschillende mensen omdat ik oordoppen in had. Deze gaven ook aan dat ze zelf ook wel eens nagedacht hadden om ze te kopen en waren van plan om ze ook te gaan kopen of gaven aan hoor problemen te hebben en vonden het wel een goed idee om ze ook aan te schaffen.

Al met al zou ik iedereen aanraden om goede oordoppen aan te schaffen als je regelmatig uitgaat!

Door Tweakers user neographikal, woensdag 30 oktober 2013 10:07

Het is dan ook best bizar hoe hard de muziek in clubs en op grotere feesten staan. Ik klus bij als fotograaf en kom daardoor op veel feestjes: ik ga het huis niet uit voordat ik 2x heb gecontroleerd of ik oordoppen bij me heb. Ik heb in de auto ook altijd een paar sets goedkope schuimdoppen liggen just in case (hey laten we naar de bios gaan! -> doppen in). Daarnaast heb ik een set 25db linear dempende exinores.

Echter zijn de meeste doppen eigenlijk te licht voor feestjes, niet zelden wordt er >105-110dba gedraaid en met 25db zit je dan na een paar uur alsnog in de gevarenzone :X

Het gevolg is dat m'n gehoor near perfect is bij gehoortests terwijl het bij vrienden al echt duidelijk minder is geworden.

Reageren is niet meer mogelijk