Van autorijder naar motard naar autorijder

Door DaemonAngel op woensdag 16 oktober 2013 18:27 - Reacties (17)
Categorie: -, Views: 5.241

Het weer wordt druilerig, ik kijk naar buiten en zie de regen vallen. De bomen veranderen van kleur en de chauffeurs verliezen bij de eerste druppel regen hun autorijvaardigheid. Files elke morgen en elke avond en zelfs op de middag kan je er niet meer onder uit.

Hoe ik, zoals het weer, weemoedig, naar de hoofdingang van de site kijk, waar normaal mijn moto gestald staat.
Nu afwezig, gestald thuis in de garage . . .
De wandeling naar de vergelegen auto parking op het einde van de werkdag en met tegenzin in de stalen kooi stappen om naar huis te tuffen voor hopelijk maar een uur en niet meer door weer een ongeval.

De intro van een andere blog.

Ik ben begonnen, zoals veel mensen, door met de auto te leren rijden. Na mijn rijbewijs op 18 jarige leeftijd te halen heb ik met de mama haar auto rondgereden en na een aantal jaar van afhankelijkheid riep de vrijheid van een eigen auto.
Vakantiewerk en weekend werk in Staples zorgde voor het nodige geld en daar was mijn eigen autotje.
Vele jaren heeft het dienst gedaan.

Eenmaal afgestudeerd en het vooruitzicht op de eerste wedde kwam terug die oude drang naar de motor naar boven. Oo wat wou ik dit altijd al.
Mijn motorijbewijs gehaald en als trotse bezitter met de andere bij mooie weer beginnen rondrijden met de moto. Ook naar het werk rijden deed ik bij droog weer.
Maar dit was niet genoeg. Waarom alleen bij mooi weer rijden? De motard in me kwam in opstand toen ik de auto nam bij regen en de textielkledij werd aangeschaft.
Een sporadische drup wanneer ik in leer reed overleefde ik wel. De 0°C en 130 km/u waren koud, maar ik doorstond het. Waarom dan niet de regen?
Dus een textiele pak dat ook waterdicht was en ik kon vertrekken bij elk weer.
Alleen bij sneeuw werd er voor de veiligheid maar naar de ijzeren kooi gewisseld.

Daar waren we dan. Bijna een alle-weer rijder. Een paar keer toch sneeuw gezien en dit ging wel. Maar toch maar naar het stemmetje geluisterd dat zei dat dit toch teveel op goed geluk rekenen was.

Ondertussen ook al na ettelijke duizenden km de moto geupgrade van mijn start moto, de kawasaki ER6-F, mijn trouwe stalen ros dat altijd klaar stond om te vertrekken. Gewisseld naar de Triumph Sprint ST 1050. Meer power, groter, stabieler. Niet altijd zo happig om te starten zoals de kawa die onmiddelijk vertrok. Soms al eens wat langer op de startknop duwen. Maar dan kwam de diepe grom en hij was klaar om te gaan. Oo wat heeft die 3-cilinder me voor hem doen vallen als een blok. De eerste keer starten en hij was al een droom.
Hoe heerlijk. Opstaan, bluh, geen zin vandaag. Motorkledij aan. Pff, het is wel echt slecht weer, en koud volgens mij. Naar buiten om de laptop op de moto te hangen al.
Hmm, toch echt slecht weer. Maar ik heb mijn spullen nu aan. Toch de moto dus.
Startknop,... en daar die ronk.
Hoe bevredigend. Het weer maakt ineens niet meer uit. Je lieftallige machien staat daar klaar te brommen. Wat rook uit te spuwen in de garage. Weer die verliefdheid als je er naar kijkt.
Opstappen en vertrekken.

Ja, dit is waarom je in alle weer rijd. Die heerlijkheid.
50 km enkel pendelen, dus toch een uurtje op de moto zitten. Zalig, een uurtje voor mij 's morgens.
Geen probleem. Jammer genoeg wel veel autostrade, maar je moet toch ergens geraken.

's avonds bijna tijd om door te gaan. Zou het file zijn? Wat maakt het uit? Ik ben met de moto. Toch op een rijden uur thuis. Collega's die verkeerscentrum nakijken en zuchten bij de rode kleuren.
Ik die denk, Yes, we krijgen wat uitdaging.

Zo vertrekken. Yes, weer de moto op.
Starten en weg. Weer daar die heerlijkheid, alle zorgen weg. Geen getater of muziek. Gewoon het geluid van je moto samen met de wind. De moto even laten opwarmen en tegen de oprit van de snelweg kunnen we eens goed gas geven.
Op 3,2 seconden op 100 km/u. Zo heerlijk. Daar is de kick weer. Het geluid van de moto wanneer de toerenteller omhoog vliegt. Op tijd schakelen? Pfuh, niet met dit geluid. Hmmmm

Woef en we rijden 130 km/u de autostrade op.

... De dag is weer goed....

En dan komt de dag dat je van werkgever veranderd en je een firma wagen krijgt aangeboden.
Het alternatief is een magere 200 euro. Daar kan ik nog niet voor tanken. Zelfs niet met de moto.
De stalen kooi begint toch ook op leeftijd te komen.
Misschien toch maar de firma auto nemen?
Moeilijke beslissing. Maar je praat het goed voor jezelf. En eerlijk, het is wel beter voor de bankrekening . . . .

Het stalen ros staat nu te staan in de garage. Tijd is er niet meer. Want waar vind je die nog?
Elke keer als ik in de garage kom raak ik het zadel eens aan. Binnekort denk ik dan.

Elke keer wordt dit uitgesteld.

Als de garage opengaat lijkt hij mij me aan te staren. Je neemt me niet meer mee? Wanneer gaan we nog eens vliegen?

Zo weer naar de auto wandelen. Bluh, tussen den andere auto's gaan staan.
Geen vrijheid, in je kooitje zitten. Waar zijn die kriebels in je buik . . . Het gevoel te vliegen over de baan.
Zelfs het druilerige weer maakt me weemoedig als ik in de auto zit. Zat ik maar in dat weer. Ik zou het doen voor dat gevoel van vrijheid.

Dit maar geschreven. Er staan toch rode kleuren op verkeerscentrum. Kan ik even goed op mijn bureau blijven zitten.

Volgende: Oordopjes 10-'13 Oordopjes
Volgende: Motor kledij 04-'13 Motor kledij

Reacties


Door Tweakers user Caelorum, woensdag 16 oktober 2013 19:38

Tijd om een auto met open dak te nemen? ^^

Door Tweakers user azerty, woensdag 16 oktober 2013 20:11

Tijd om te vragen of je geen "werkmoto" kan krijgen ipv een auto. Kost de werkgever (misschien) minder?

Door Tweakers user DaemonAngel, woensdag 16 oktober 2013 20:25

wsitedesign schreef op woensdag 16 oktober 2013 @ 20:11:
Tijd om te vragen of je geen "werkmoto" kan krijgen ipv een auto. Kost de werkgever (misschien) minder?
Dit heb ik geprobeerd. Is inderdaad voordeliger. Heb het artikel van motor en toerisme erover nog. Maar doordat er met een lease firma gewerkt wordt gaat dit niet.
Caelorum schreef op woensdag 16 oktober 2013 @ 19:38:
Tijd om een auto met open dak te nemen? ^^
Verre van hetzelfde hoor :)

Door Tweakers user Blokker_1999, woensdag 16 oktober 2013 20:48

Ik zit net te denken om misschien toch eens naar een motorijbewijs te gaan. Ik neem nog voor het grote deel de trein naar het werk, maar op de dagen dat ik met de wagen moet heb ik altijd prijs. Met de trein heb ik een uurtje nodig, dankzij die files duurt het met de wagen minstens de helft langer. Genoeg tijdverlies om toch maar eens de alternatieven te gaan onderzoeken.

Door Tweakers user PilatuS, woensdag 16 oktober 2013 21:51

Caelorum schreef op woensdag 16 oktober 2013 @ 19:38:
Tijd om een auto met open dak te nemen? ^^
Helaas komt dat qua gevoel niet in de buurt bij motorrijden.

Door Tweakers user edeboeck, woensdag 16 oktober 2013 21:57

Waarom niet tóch met de motor rijden?
Ik had zelf vroeger een firmawagen die ik niet/nauwelijks gebruikte voor woon-werkverkeer... met de motor naar Brussel-centrum (woon in België) ging toch net wat vlotter dan met de wagen.

Intussen geen firmawagen meer... maar wel wonen op 700m van m'n werk... enig nadeel: ook hier staat een motor me triest aan te kijken (tenzij we weer even op cursus kunnen en we kunnen genieten van onze 2 cilinders).

Door Tweakers user Caelorum, woensdag 16 oktober 2013 22:42

PilatuS schreef op woensdag 16 oktober 2013 @ 21:51:
[...] Helaas komt dat qua gevoel niet in de buurt bij motorrijden.
Ik zou het niet weten, maar geloof je direct! Maar postte dat alleen nadat ik werd getriggerd door
[...]Zelfs het druilerige weer maakt me weemoedig als ik in de auto zit. Zat ik maar in dat weer. Ik zou het doen voor dat gevoel van vrijheid.[...]
En dan kan je neem ik aan in ieder geval al een deel van het gevoel terug krijgen door in een auto met open dak te rijden :P

Door Tweakers user chime, donderdag 17 oktober 2013 08:25

Als een bedrijfsmoto niet direct kan omwille van lease:
- Eventueel via het bedrijf vragen of je met de lease maatschappij een "pilot" mag doen - er zijn bedrijven die dat beginnen aanbieden, dus voor een lease maatschappij is dat een mogelijke opportuniteit.

- Of je kan vragen of een tankkaart een optie is (dit samen met die 200 euro)
(Ken een bedrijf waar dat indertijd iemand die met een oudere porsche reed de firmawagen liet vallen maar wel een tankkaart kreeg losgepeuterd)

Nadeel is natuurlijk wel dat bij echt slecht weer (storm, sneeuw en ijzel) je alsnog op het werk moet zien te geraken - iets wat zonder bedrijfswagen mogelijk lastiger is.
Maar daar kan thuiswerk dan weer een optie zijn.

Door Tweakers user DaemonAngel, donderdag 17 oktober 2013 09:32

Ik heb bij de auto ook een tankkaart.

Het is wel heel handig de firma auto met tankkaart hoor. Zeker met de afstanden die ik moet rijden. Dus ik ben alles behalve ondankbaar ervoor. Maar een mens mag nog steeds wat klagen he :).

Ik heb gehoord voor andere mogelijkheden zoals desnoods de tankkaart met de moto gebruiken maar door het verschil in brandstof is dit voor de belastingen niet mogelijk. Ook is het niet meer mogelijk met de belastingen om een aparte tankkaart te hebben zonder de auto. Ze hadden hier teveel problemen mee. Want vroeger deden ze dit zelf. Daarom dat ze nu naar lease zijn overgestapt en het niet meer zelf doen.

Regering Di rupo heeft het op dit vlak wel moeilijk gemaakt voor de bedrijven.

Thanks wel voor mee te denken naar een oplossing :)

Veel kan. Maar grote bedrijven doen niet graag aan uitzonderingen.
Blokker_1999 schreef op woensdag 16 oktober 2013 @ 20:48:
Ik zit net te denken om misschien toch eens naar een motorijbewijs te gaan. Ik neem nog voor het grote deel de trein naar het werk, maar op de dagen dat ik met de wagen moet heb ik altijd prijs. Met de trein heb ik een uurtje nodig, dankzij die files duurt het met de wagen minstens de helft langer. Genoeg tijdverlies om toch maar eens de alternatieven te gaan onderzoeken.
Ik kan het je zeker aanraden. Je bent heel flexibel. Overal parkeren ook. Zelf vond ik dit zalig. Maar door weer en wind rijden is niet iets dat iedereen graag doet. Sommige verkiezen het comfort en de veiligheid van een auto.

Maar gewoon je rijschool volgen, dan weet je al hoe leuk je het vind ;)

Door Tweakers user DaemonAngel, donderdag 17 oktober 2013 09:39

Als ik elke dag naar Brussel moest zou ik wel op een manier bij de moto gebleven zijn. Maar in de huidige situatie is de firma wagen ook wel leuk :).

Niet hetzelfde als de moto wel :p maar minder om file redenen maar meer om gevoelsredenen. Energie voor de ziel xd

Door Tweakers user pietermx, donderdag 17 oktober 2013 09:54

Ik pak eigenlijk altijd de motor: Goede kleding, verwarming aan, niet miepen }> Enkel wanneer het écht niet kan, d.w.z. er een ijsvloer ligt of een dikke laag sneeuw, dan pak ik het koekblik...

Scheelt me ook een hoop parkeerkosten overigens 8)7

Door Tweakers user S0epkip, donderdag 17 oktober 2013 09:56

Vrijdag motordag?

Door Tweakers user Kwakkel, donderdag 17 oktober 2013 11:18

Ik rij zelf ook al jaren met de motor naar Brussel. Mijn vrouw gebruikt mijn firmawagen.
Enkel in de winter bij vriesweer en sneeuw is dat wat vervelend. Aangezien openbaar vervoer ook niet altijd een pretje is en in ons geval zelfs moeilijk en tijdrovend, begin dit jaar dan maar onze oude eigen wagen, waar nogal wat kosten aan waren, ingeruild voor een klein autootje dat voornamelijk in de winter gebruikt zal worden.

Door Tweakers user gofast, donderdag 17 oktober 2013 11:38

hoe herkenbaar en mooi geschreven! er gaat niets boven 2 wielen.... en eugh knap dat je bij de 130 blijft :) Iedere morgen en avond loop ik langs mijn TL'tje maar kosten afweging moet ik deze laten staan en idd in mijn leasetrommeltje stappen maar diep in mijn hart zit ik 10 keer liever op mijn TL of welke motor dan ook....

Door Tweakers user X-DraGoN, donderdag 17 oktober 2013 12:38

een tijdje geleden stond ik voor hetzelfde vraagstuk. Oftewel een nieuw autootje bij oftewel een moto kopen, ik had namelijk reeds eens firmawagen. Uiteindelijk is het toch de nieuwe klein wagen geworden, maar als ik ergens een moto zie voorbij komen als ik 's morgens op weg naar Brussel, in de file sta, denk ik toch dikwijls: 'zullen we ruilen?'

Door Tweakers user YopY, vrijdag 18 oktober 2013 11:21

Ik pak nu dagelijks de trein naar m'n werk - ik werk als consultant, dus de locaties waar ik werk verschillen nogal. Ongeveer E250 / maand aan onkosten, die natuurlijk vergoed worden.

Ik kan ook een leaseauto krijgen als ik dat wil, maar op dit moment krijg ik het bedrag daarvoor gewoon bruto uitbetaald. Leaseauto + bijtelling gaat me zo E600 / maand kosten (netto) aan verloren inkomsten en bijtelling, en ik krijg nog niet zo'n ruim inkomen (of zo'n lage huur, :p ) dat ik dat kan veroorloven.

Af en toe pak ik de auto, de ervaringen zijn... wisselend. Soms gaat het gewoon lekker, maar als je in de file staat ben je even lang onderweg als in het OV, en (aangezien mijn prive auto niet bepaald modern is) is het minder comfortabel.

Natuurlijk is het OV ook niet alles. Meestal (98% van de tijd?) is het gewoon goed, vlot, rustig, etc, maar soms dan valt er een trein uit en moet je staan. Dat is jammer, maar het komt, tenminste op mijn traject, niet vaak voor.

Hoe dan ook. Eerder dit jaar bedacht ik me ineens: ik wil sneller op m'n werk zijn, maar m'n auto wordt oud en staat in de file, etc. Dus min of meer in een impuls heb ik me aangemeld voor motorrijles, :).

Maar da's een duur grapje, zeker als je (zoals ik) niet in een keer slaagt. Volgende maand heb ik m'n extra lessen en herexamen. En als ik dat eenmaal heb komt er nog een dikke investering bovenop voor het kopen van een motor + pak + de rest. En natuurlijk zit ik in over de extra risico's die motorrijden heeft ten opzichte van autorijden. Maar vooruit, eerst maar eens dat rijbewijs halen.

Door Tweakers user sleuth, vrijdag 18 oktober 2013 11:31

tot +/- 7 jaren geleden was is een Motor muis ik ging de hele jaar door naar mijn werk op mijn Ninja zx7r als er geen sneeuw op de grond lag.
Naar een zware ongeluk die me bijna fataal was heeft mijn vrouw besloten dat er geen motoren meer komt.
Jammer eigenlijk omdat Once a biker always a biker it's in your blood.

Reageren is niet meer mogelijk