Motor kledij

Door DaemonAngel op donderdag 25 april 2013 14:58 - Reacties (7)
Categorie: -, Views: 4.084

Bij deze dan nog maar eens een blogpost die motor gerelateerd is.

Zoals bij alles dat ik koop (en je bij mijn reviews wel zult merken) hou ik me graag bezig met opzoekingswerk voor ik het aankoop.

Bij motorkledij is dit niet anders. Dit samen met het feit dat ik mijn kledij voor woon-werk verkeer gebruik en dus dagelijks 100 km doe, door weer en wind (buiten in de sneeuw en ijs) kan ik misschien wel wat nuttige info neerschrijven voor de geïnteresseerden.

Nu wil ik beginnen met ‘goedkoop is duurkoop’. Dit heb ik zelf uit ervaring ondervonden en ik zal het wel verduidelijken verder. Je beschermkledij is iets waar je niet op mag besparen. Je bent al snel rond de 1000 euro kwijt, zelfs met goedkoop te gaan. Koop je het goedkoopste van het goedkoopste dan ga je daar al snel spijt van hebben als je wat kms doet.

Als je motorkleding koopt is er een eerste grote keuze die je moet maken. Ga je voor een textiele pak of een leren . . .

Hier is de keuze voor een deel bepaalt door het type motor dat je mee rijdt maar vooral wanneer je er mee rijdt.

Zelf zit ik aan mijn 2de motor in het sport-toer segment, dus ik kan beide kanten op (en dit heb ik ook gedaan).

Mijn eerste jaren heb ik gependeld in mijn sportieve leren pak. Ik keek dan ‘s morgens of het ging regenen en keek eens door het raam om te beslissen of ik mijn regenoveral erover ging doen of niet. Dit was altijd een moeilijke keuze omdat ermee rijden toch niet zo aangenaam was. Maar nat geregend aankomen is ook niet aangenaam. Zeker omdat leer dan de rest van de week nat blijft. Tijdens de koude maanden droeg ik dan verschillende dunne en dure lagen eronder. Hier heb ik snel geleerd dat duur materiaal het wel waard is. Een craft shirt met daarover een fleece trui met buitenlaag die de wind stopte was dan de outfit en onderaan hetzelfde principe. Echt warm had ik het rond het vriespunt wel niet meer.

Dus dan maar beslist om voor het pendelen mezelf een textiele pak aan te schaffen. Dit is dan ook hetgeen waar ik momenteel mee rij.

In mijn vrije tijd als ik eens ga rijden met vrienden draag ik het leren pak.
Tenzij je echt naar het topsegment gaat van textiele kledij (+ 1000 euro) is een leren pak veiliger.
Het is schuurvaster en je beschermers blijven bij impact op hun plaats zitten en dus hun job doen.
Praktisch is het dan wel weer niet. Als je in verscheidene weertypes rijdt is een alle seizoenen textielen pak echt wel handiger.
Hier ga ik dan ook verder op in gaan. Hier is de verscheidenheid veel groter en zie je al snel door de bomen het bos niet meer. De gemiddelde person in een leren pak gaat altijd goed zitten, in textiel kan je wel eens spijt krijgen van je keuze.

Motorbotten koop je bijpassend aan je pak. Raceboots zijn naar mijn ervaring wel minder geschikt voor massas km mee te doen. Mijne zien er al serieus versleten uit en de zool is niet meer volledig inorde, puur van het wandelen naar mijn bureau. Mijn touringboots zien er nog goed uit naar dubbel zoveel kms. In zoverre dat touring boots er goed kunnen uitzien natuurlijk.

Hier heb ik niet echt een mening. Al raad ik wel aan goretex te kopen voor de touring boots en ook wel een waterdicht type voor de sport boots. Hier had ik achteraf bij mijn sport boots spijt van. Tenzij dat je echt zeker weet dat je niet van plan bent je mooi gekuiste motor buiten te halen bij het kleinste wolkje.

Handschoenen verzamel je al snel een aantal. Winterhandschoenen, zomerhandschoenen, gewone of regenhandschoenen. Voor de regenhandschoenen raad ik wel weer goretex aan.

Zelf rijd ik momenteel alleen met Rev’it racehandschoenen (tarmac model) en een winterpaar van rev’it (bastion GTX). Regenhandschoenen en zomerhandschoenen heb ik dus niet. De handschoenen zijn in de zomer wat te warm en in de regen wat nat. Zelf ben ik aan het kijken naar de air n dry van held die dan beide problemen kan oplossen. Maar ik zou ze willen passen ergens.

De keuze voor Rev’it was puur omdat er een motorwinkel is waar ik woon die Rev’it heeft (alleen bijna) en ook vaak aan heel goedkope prijzen (zelfs itt andere winkels zoals Louis.de)

Bij helmen ben ik een enorme voorstander van opvallende helmen. Hierdoor moet je geen fluo vestje gaan dragen om op te vallen. En deze helmen zie je super goed. Veel fabrikanten verwijzen naar opvallen als motard als ‘passieve bescherming’.
Het voorkomt een ongeval in veel gevallen.
Nu begrijp ik dat niet iedereen fan is van een knalgele of fluo oranje helm. Zelf wil ik wel de Schubert C3 in fluo als volgende, maar mijn huidige is een Scorpion Exo 1000.

Scorpion

Zoals je kan zien val je goed op en zelf vind ik het geen saai ontwerp.

Een goeie helm zit je al snel boven de 200 euro. Het beschermt je hersenen. Bij sommige worden deze al wat intensiever benut dan bij andere, maar benutten doet iedereen ze. Bescherm ze dus genoeg. (De Scorpion Exo 1000 was bij mij 329 euro, je hebt ook lagere modellen van Scorpion die goedkoper zijn).

Over textiele kledij dan maar wat schrijven.

Zelf heb ik een Rev’it Sand pak. Dit was het beste pak voor je in de goretex prijs categorie kwam. Broek en jas was tesamen 500 euro zoiets. Niet echt duur te noemen dus.
Het heeft goeie reviews. Je hebt een intern membraan van Rev’it zelf dat je eruit kan halen zowel 1 voor tegen de regen als 1 voor de koude (voering dus). Er zitten Prolife beschermers in. Dit is qua kwaliteit tussen Knox en Sas-tec. Met Sas-tec in de duurste pakken.

Persoonlijk vind ik dit pak wel aan te raden voor mensen die veel rijden en door elk weer. Maar niet voor echt intensief gebruik (+ 20 000 km per jaar of voor lange motor vakanties door alle weer).
De reden dat ik dit zeg is omdat het pak van goede kwaliteit is, maar op nog geen 2 jaar al begint te verslijten. Ik doe dan ook wel veel kms, en dit merk je aan ritssluitingen, velcro, drukknopen.
Ook kan je voor zoveel woon-werk kms beter investeren omdat je het dan inbrengt in de belastingen.
Voor lange motorreizen en ook voor woon-werk is het door het regenmembraan minder geschikt.

Het membraan heeft me tot nu toe altijd drooggehouden (in het begin omgeruild omdat het doorliet en sindsdien geen probleem meer gehad –foutje in het membraan dus-). Maar omdat het membraan binnen-in de jas hangt, neemt je buitenjas dus nog wel al het water op. Met het gevolg dat er in mijn bureau een 10kg zware jas hangt te lekken. Die ik dan de volgende morgen nog kan gebruiken om water uit te drinken. Geen ramp in woon-werk, maar wel onhandig. Tijdens een motorvakantie met de tent is dit wel lastiger omdat je dan met deze jas in je tent zit.

De enige optie om dit te vermijden is gaan voor Goretex Proshell. Nadeel? Kostelijk ! !
Bij Proshell wordt het goretex membraan direkt tegen de buitenlaag van je jas gemaakt, waardoor deze minder water opneemt en dus sneller droogt.
Performance shell is uitneembaar van goretex en is waterdicht maar heeft weer het wateropnemend effect.

Kijk bij het kopen van deze kledij hoe deze zit in motor houding of op de motor (als dit mag). Je moet er op letten dat het niet aan je rug trekt door je zithouding en dat je broekspijpen lang genoeg zijn als je zit. Bij mij zijn ze lang genoeg, maar te kort voor met korte motorlaarzen te rijden. In de zomer is dit wel jammer.

Apart draag ik een rugprotector van forcefield. Dit is 1 met zeer goede reviews. http://www.fc-moto.de/epa...ack-Protector-PRO-L2-0001

Momenteel komt de Vanucci backprotector er het beste uit
(http://www.louis.de/_20b9...=artnr_gr&artnr_gr=208926)
Dainese doet het ook goed hier met zijn harde protectors.
Van deze 3 heb ik ook ervaringen van circuit rijders die voornamelijk met deze 3 modellen rijden, en vooral die van forcefield en dainese.

Ik heb wel wat zaken aangegeven, maar je mag altijd vragen wat ik van schoenen of helm of handschoene of w/e verkies. Ik wou geen opsomming geven om niet teveel reclame te gaan maken.

Er zijn veel bekende merken. De hoogste kwaliteit in textiel vind je bij Rukka met de armas (niet armacore kledij van hun is te prijzig voor wat het is) en bij Stadler. Bij beide merken kom je niet toe met 900 euro voor een jas alleen. Iets van een 1500 – 1700 euro voor een pak daar. Stadler met 10 jaar garantie en Rukka met 5. Dit is echt de hoogste kwaliteit.


Leuke sites om eens op te kijken zijn:
www.Louis.de
www.fc-moto.de
www.rad.eu
www.heingericke.nl
http://www.motorradonline.de/ (veel testen, wel in het duits -google translate-)

Volgende: Van autorijder naar motard naar autorijder 10-'13 Van autorijder naar motard naar autorijder
Volgende: Moto's in het verkeer 03-'13 Moto's in het verkeer

Reacties


Door Tweakers user bonus, donderdag 25 april 2013 15:27

De motorbeurs in Utrecht was dan ook een mooie plek om weer eens goed en goedkoop in te kopen. Dat was even vooruit plannen qua wat je denkt nodig te hebben en de prijzen waar ook weer leuk. Vooral voor helmen was er weer het een en ander aan koopjes te vinden als je niet het laastet model of kleurstelling wilt hebben. Pakken(leer en combi) te over maar ook regenpakken en dergelijke. Maar ben met je eens, bezuinig niet op je pak !! Ook niet in de zomer door in een spijkerbroekie of erger op je motor te springen.

Een keer "lekker"onderuit en je stapt niet (snel) meer op een motor ;(

[Reactie gewijzigd op donderdag 25 april 2013 15:28]


Door Tweakers user bonus, donderdag 25 april 2013 15:27

--

[Reactie gewijzigd op donderdag 25 april 2013 15:28]


Door Tweakers user t0mmiiiii, donderdag 25 april 2013 15:42

Nuttige blog. Al ben ik het met je "goedkoop is duurkoop" niet volledig eens. Ik heb een broek + jas van ong 200 euro samen, en hij bevalt prima. Moet ik wel zeggen dat ik maar 1 a 2 keer per week rijd. Maar deze set heeft bijv ook uitneembare wintervoering, genoeg zakken, enz.

Een valkuil van de mens is volgens mij dat als er ooit een grote uitgave wordt gedaan, er ook gelijk nóg meer geld over de balk wordt gegooid, met in dit geval als argument "veiligheid". Net als bij een auto van 20000 euro, om dan ook nog opties twv 3000 euro uit te geven omdat "we nu toch al geld aan het uitgeven zijn" terwijl 3000 euro natuurlijk 3000 euro blijft.

Door Tweakers user Melodic Metal, donderdag 25 april 2013 15:58

Inderdaad niet besparen op het pak.

Vaak genoeg 2 uur in de regen rond gereden met dit pak.


Blijft je helemaal droog in 8-)

[Reactie gewijzigd op donderdag 25 april 2013 15:59]


Door Tweakers user Felyrion, vrijdag 26 april 2013 13:04

Absoluut mee eens dat je niet moet beknibbelen op de kleding. Goede kleding doet zoveel voor je rijplezier :)

Ik vind het wel lastig om kleding te beoordelen voor je er echt mee gereden hebt. Soms lijkt het in de winkel allemaal prima te passen, maar als je een uur of wat gereden hebt kan het zo anders zijn.

Door Tweakers user DaemonAngel, vrijdag 26 april 2013 13:09

Tomiiii, ik de k dat bij texielkledij meer geld wel meer veiligheid betekent. Je gaat van cordura naar armacor, wat veel steviger en slijtvaster is. Ook gaan er beschermers op de heupen en rug zitten die niet aanwezig zijn in een goedkoop pak.

Maar de dure pakken zijn vooral gericht op intensief gebruik. De kleding dat ik mee rijd heeft enorm goede reviews overzl. Desondanks is het niet opgewassen tegen het intensief gebruik.

felryion, dit is idd zo. Sommige dealers laten een rondje rijden wel toe.

Door Tweakers user kwakzalver, maandag 29 april 2013 14:16

Een ding heb ik wel geleerd. Bij het passen moet het gewoon goed zitten.

Als iets maar een beetje knelt af niet lekker zit, wordt dat na een lange motor rit alleen maar erger.

En +1 voor de duitse winkels. Daar zijn de prijzen meestal een stuk scherper. En dat is weer een goeie reden om een motor ritje naar Duitsland te doen.

Reageren is niet meer mogelijk