Moto's in het verkeer

Door DaemonAngel op donderdag 21 maart 2013 22:57 - Reacties (52)
Categorie: -, Views: 6.596

Update: 22 Maart 2013 - Kleine toevoeging
Update 2: update over officiële wetgeving België en Nederland

Als ik in mijn motor kledij ergens aankom krijg ik vaak een aantal vragen voorgeschoteld van nieuwsgierige mensen.
De meest voorkomende vragen die mij dan gesteld worden zijn de volgende: 'Met wat voor motor rijd je'? 'Is dat niet gevaarlijk'? Met daarop volgend vaak 'en zo met de moto tussen de file rijden, mag dat nu eigenlijk'?

Nu gebruik ik mijn motor voor woon-werk verkeer en dit komt op 100km per dag. Dus heb ik al wel wat ervaring in het rijden gedurende de drukkere 'spits' uren en ook in het tussen de file door laveren.
Buiten de motor spendeer ik ook veel tijd in mijn auto. Ik rijd gedurende het grootste deel van het jaar met de motor. Maar gedurende de periode dat het wegdek glad is door ijs en sneeuw en er overal zout gestrooid wordt zet ik mijn motor toch tijdelijk op stal. Dit zowel om mijn motor als mezelf van schade te vrijwaren door zout en onvoorziene kennismakingen met het asfalt. Tijdens deze gezellige periodes rijd ik dan met mijn auto naar mijn werk en alle andere mogelijke locaties. Met zijn winterbanden is het autotje een iets veiligere vervanging van het stalen ros dan.

Bij deze wil ik graag de automobilisten of andere motards mijn ervaringen delen over wat mogelijk een motard zijn leven kan redden en als dit u niet interesseert, schade aan uw auto kan voorkomen. Indien dat u ook niet interesseert hoop ik dat u geen rijbewijs hebt :).

Nu de veelgestelde vragen eens beantwoorden.
Ik rijd met een Triumph Sprint ST 1050 (dit draagt niets bij aan de review, maar een mens showt al eens graag wat).

Of motor rijden gevaarlijk is, is in mijn ogen van drie zaken afhankelijk (http://www.febiac.be/public/content.aspx?FID=632).
Ten eerste of je zelf wat verantwoordelijk rijdt of je als een chimpansee met zelfmoordneigingen op je omgebouwde raket op de baan rondrijdt (in 37% van de ongevallen is een motorrijder in een ongeval in fout door een menselijke fout en in maar 18% van de gevallen door overdreven snelheid - recenter onderzoek groepeert dit onder 'fout van de motorrijder in 25% van de gevallen).
Ten tweede is jammer genoeg de overheid en het gebrek aan het onderhoud en plaatsen van deftige infrastructuur een grote oorzaak van ongevallen. Hiermee denk ik aan putten in de weg, het niet dichten van vangrails zodat je eronder kan schuiven, het niet gebruiken van zand in de verf voor de lijnen op de baan en alle andere mogelijke oneffenheden of gladde stukken wegdek die ervoor zorgen dat een motorrijder dichter bij het wegdek komt dan de bedoeling is tijdens het motor rijden (in 25% van de ongevallen is dit te wijten aan een gebrekkige infrastructuur).
Ten derde en ineens de belangrijkste reden van een ongeval wordt veroorzaakt door automobilisten (50% van de gevallen en dit is niet verbeterd sinds het originele onderzoek). Van deze 50% is 70% veroorzaakt door het niet kijken voor het uitvoeren van een manoeuvre door de automobilist.

Aan alle mede motorrijders kan ik dus alleen maar zeggen: anticipeer, oefen en vooral gebruik je verstand tijdens het rijden.

We kunnen dus zeggen dat de overheid al eens een betere poging mag doen om zijn infrastructuur te verbeteren. Al is het maar puur voor het geld. Een dodelijk ongeval of een motard die verlamd is kost enorm veel geld aan de overheid. Beter zouden ze dus in voorkomen investeren.

Jammer genoeg kunnen we aan de grootste oorzaak als motorrijder niets doen. Vandaar deze oproep aan de automobilisten.
Hou a.u.b. rekening met ons. Zoals onze waalse collega's zeggen in een campagne: Un regard - une vie (een blik, een leven).
Wat dus het grootste probleem is, is dat mensen niet kijken voor ze van richting veranderen of iets doen in hun auto. De kans zit er dan in dat er een auto zit daar en je een deuk hebt, maar er bestaat ook de kans dat daar een motor zat en dan is de kans groot dat je iemand vermoord hebt.

Wat moet je dus doen om dit te vermijden? Heel gemakkelijk! Gewoon in je spiegels kijken voor je van rijvak veranderd of voor je afdraait. Je dode hoek nazien.
Je richtingsaanwijzers lang genoeg op voorhand gebruiken helpt ook zo enorm veel. Niet alleen omdat andere autobestuurders dit aangenaam vinden, maar omdat je zo een motard de kans geeft uit de weg te gaan als hij merkt dat je hem niet gezien hebt.

Dus:
Je spiegels gebruiken
Je richtingsaanwijzers gebruiken

Un regard - une vie ...


Mogen moto's nu tussen de auto's rijden in de file?
Ja

Heel erg gemakkelijk. Dit mogen ze tot aan een snelheid van 50 km/uur en met een verschil met de snelheid van de auto's van niet meer dan 20 km/uur.
Op de autostrade moeten ze tussen het uiterst linkse en het baanvak ernaast rijden.

Ik merk dat heel veel mensen zich hier aan ergeren. Tijdens de spits is dit minder omdat deze mensen precies het gewoon zijn, maar buiten de spits worden de mensen blijkbaar wat dol dan. Mag ik iedereen die zich hier aan ergert en vind dat ze maar in de file moeten staan er aan herinneren dat ze zelf dan maar met de moto moeten rijden? Een motorrijder wordt nat als het regent, heeft het koud wanneer het koud is en stikt van de warmte in zijn beschermpak wanneer het warm is. Dit wanneer jij in je lekker warme, droge of gekoelde auto zit.

Ben je wel van goede wil en laat je ze graag door, maar zie je ze niet altijd afkomen?
Dit begrijpen motorrijders wel, we merken het zelf ook niet altijd als we zelf eens met de auto zijn.
Je kan dit wel voorkomen door in de file dicht tegen de zijkant van je baanvak te rijden.
Op het linkse baanvak rijd je dan tot een 50 km/uur met je linkerkant tegen de witte lijn en op het middenbaanvak rijd je met je rechterband tegen de rechterkant.
Als je dit doet moet je dus niet meer zitten kijken of er een motor aankomt en kunnen ze gemakkelijk langsrijden.
In de bebouwde kom of als er maar 1 baanvak is rijd je gewoon zoveel rechts van je baanvak als mogelijk is. Dit is ook wettelijk verplicht om te doen. Op deze manier kunnen moto's veilig langs de file rijden. Beschermt u ons en uw spiegel mee.

Voordat je van baanvak veranderd kijk je dan eens in je spiegel, zet je richtingsaanwijzer aan en je veranderd dan pas.

Als we dit allemaal deden dan werden 50% van de ongevallen en misschien dode motorrijders vermeden.

Een vader die niet meer thuiskomt, een vader met dochter achterop die zich doodrijdt op een auto die een voorrang van zijn oprit neemt, een moeder die niet meer thuiskomt …

Aan de mensen die roekeloos met hun auto rijden hoop ik dat ze dit onthouden en nooit naast hun andere prestaties de grafsteen moeten plaatsen van een andere bestuurder.

Ik kan iedereen aanraden om eens met de motor te rijden. Het is enorm leuk en geeft je een gevoel van vrijheid. Daarbovenop heb je geen last van de files.

Hoe meer moto's op de baan hoe minder file er is.
Indien 10% van de automobilisten op filegevoelige trajecten en piekmomenten zou kiezen voor een gemotoriseerde tweewieler, dan vermindert de file met 40%. Dat blijkt uit een recente studie die Transport & Mobility Leuven heeft uitgevoerd voor FEBIAC in 2011.

Kleine toevoeging:

Om even wat duidelijkheid over bepaalde signalen van motorijders te geven.

Als een motorijder zijn hand uitsteekt of zijn been uitsteekt is dit een 'bedankje'.
Dit wordt ook gebruikt om andere motorijders te begroeten en is daar gekend als de motorgroet.

Als een motorijder in de file met zijn lichten knippert of zijn signaalhoorn gebruikt is dit niet direkt om vervelend te doen, maar vaak om zich kenbaar te maken.
Zoals in de reacties vaak voorkwam 'als ik ze zag'. Om de bestuurders attent te maken op hun aanwezigheid wordt dan vaak deze lichthoorn of signaalhoorn gebruikt. Dit is niet uit slechte wil of omdat het wegterroristen zijn.

Zelf gebruik ik dit vaak in de file als ik zie dat de kans bestaat dat iemand me niet opmerkt of gewoon op de baan ook om dezelfde reden. Vaak zit je in een dode hoek of val je gewoon niet op en helpt dit. Geen slechte bedoelingen, dus als dit voorkomt moet je je niet direkt aangevallen voelen :-).

Een laatste maar wel gekend signaal is als de motorijder zijn middelvinger opsteekt xD geen uitleg nodig vermoed ik daar :p

Wetgeving

België
16.2bis. Motorfietsen die tussen de rijstroken rijden.

Voor de motorfietsers, het sneller rijden tussen twee rijstroken of files dan de voertuigen die stoppen of traag rijden in die rijstroken of files, wordt niet als inhalen beschouwd, behalve voor de toepassing van artikel 17.2, 5°.

In dat geval mag de motorfietser evenwel niet sneller rijden dan 50 km per uur en mag het snelheidsverschil tussen de motorfietser en de voertuigen die zich in die rijstroken of files bevinden niet meer dan 20 km per uur bedragen.
Bron: wegcode.be

Nederland
http://www.motorplatform.nl/samenspelindefile.htm
Met dank aan de reactie van svdree
Zie hieronder bij de reacties voor zijn post.

Conclusie: in beide landen is het dus toegestaan. Als je vaak de grens over komt moet je dus niet al teveel nadenken. Het kleine verschil ga je (als automobilist) amper merken.
En geloof me als ik zeg dat niet veel motorrijders sneller dan 20 km/uur verschil rijden. Dit is snel om met 10 tallen cm speling met je vingers en benen langs auto's te gaan hoor.
(beeld je in als je met je fiets tussen zo 2 paaltjes rijd die op de baan staan. Maar dan met een fiets van 200 kg)

Volgende: Motor kledij 04-'13 Motor kledij
Volgende: Mac keuzehulp guide 03-'13 Mac keuzehulp guide

Reacties


Door Tweakers user azerty, donderdag 21 maart 2013 23:29

Onze waalse collega's zeggen nu ook:

"Un motard répéré = Un accident évitée."

[img]http://www.rtl.be/pourlui/GED/00850000/857500/857500.jpg[/img]

Verder kan ik dit als beginnende motard wel beamen (ik heb een fluohelm & jasje zodat ik zeker zou opvallen :) ).

Mooie post dus.

Door Tweakers user DaemonAngel, donderdag 21 maart 2013 23:58

Ja ik doelde op de stickers die ze op de ruiten kleefden. En blijkbaar was het dus 'Un regard - une vie'. (Bron Motor en toerisme van Maart pagina 8)

Ik pas het aan in de post.

Dat is inderdaad goed. Ik rij zelf ook met een fluo gele helm en een fluovestje. Opvallen is het enige wat we daar een beetje kunnen doen.

Door Tweakers user AMD1800, vrijdag 22 maart 2013 00:20

Ik heb geleerd dat ik moet knipperen nadat ik om me heen heb gekeken. Dus niet eerst knipperen, 5 seconden wachten en dan pas de beweging maken. Buiten dat wil ik best rekening houden met motorrijders. Mijn vader rijdt ook motor en een vriend van hem is om het leven gekomen na een eenzijdig ongeval, waarbij de bovenkant van de vangrail een hele grote rol heeft gespeeld.

Door Tweakers user DaemonAngel, vrijdag 22 maart 2013 00:27

Ja de metalen vangrail is eigenlijk een perfecte guillotine.
Jammer genoeg heeft het tot vorig jaar geduurd eer in belgie van die planken gestoken zijn. En dit enkel in de bochten bij dit type vangrails.
Andere landen hebben dit al jaren.

Jammer voor die vriend reageert de overheid veel te traag op dergelijke zaken en pas vele doden later gebeurt er iets. Dt terwijl elke zindelijke mens dit al wist voor dat er zoveel doden moesten vallen.

Door Tweakers user woekele, vrijdag 22 maart 2013 06:26

Ik snap niet waarom iemand moeilijk zou doen over een motor die tussen een file doorrijdt. Laat hem lekker. Heb zelf geen motor trouwens.

Door Tweakers user Blokker_1999, vrijdag 22 maart 2013 07:15

Alleen spijtig dat sommige motorrijders zelfs tussen 2 rijstroken inhalen bij hogere snelheden. En daar kan ik mij wel aan ergeren. Maar ja, cowboys vind je overal.

Door Tweakers user anti-rsca, vrijdag 22 maart 2013 08:12

Ik tracht steeds op motorijders te letten. Zeker omdat wanneer de kans zich ooit moest voordoen ikzelf ook graag een moto zou besturen.

Echter betrap ik mezelf er op dat ik onbewust ook niet altijd in m'n spiegel kijk wanneer ik in de file sta. Meestal wel, niet altijd... Één keer kan jammergenoeg wel al een keer teveel zijn...

Door Tweakers user gkvdvaart, vrijdag 22 maart 2013 08:13

Ik rij zelf ook motor en ook al is het maar een klein stukje woon-werk is het wel druk in de spits.
Je merkt vooral nu (nu we weer beginnen te rijden) dat mensen het niet verwachten dat je er tussendoor komt rijden, maar over het algemeen gaat het wel goed.
Wat betreft de motorveilige vangralls, dat is ook in NL lang niet overal, meestal pas ná een ongeluk waarbij er motor- en/of lichaamsonderdelen ergens vandaan geraapt moeten worden.

Voor de rest ben ik het erg met je eens, probeer jezelf herkenbaar te maken (fluo pak van Macna) en ga ervan uit dat je niet gezien bent, dat wordt zelfs met rijles geleerd. Daarnaast moet mijns inziens je niet als een idioot gedragen op de weg, daar heb je het circuit voor.

Door Tweakers user DonJunior, vrijdag 22 maart 2013 08:24

Grappig, ik let in de file altijd op motoren. Zorg altijd dat ik dermate aan de kant sta dat zelfs de mannen met een Goldwing er langs zouden kunnen.
Soms vergeet ik het .. zodra ik dan een fiets aan zie komen probeer ik alsnog zo snel mogelijk ruimte te maken. Het opgestoken handje van de motorrijder als ze zien dat je aan ze denkt, dat is toch ook een blijk van waardering en vind ik altijd heel erg cool.
Ik denk aan hen, een bedankje voor de oplettendheid in de vorm van een handje of een duim kan dan al heel mijn dag goed maken.. .super vind ik dat.
Dus vanuit de autorijders visie.. 'Motorrijders.. mocht je zien dat men rekening met je houdt, een duimpje is meer dan voldoende!' ;)

Door Tweakers user DaemonAngel, vrijdag 22 maart 2013 09:11

Leuk om deze positieve reacties te lezen :).

Ik doe ook altijd teken met mijn hand of voet als iemand mij er langs laat.

Over het fluopak, daar ben ik niet zo een fan van. Simpelweg omdat dit geel heel snel vuil wordt. Ik doe wel wat km maar mijn fluovestje heeft een grauwe kleur gekregen dat er met wassen niet uit gaat. Het rood op mijn pak ook.
Maar dit fluovestje vervang ik gewoon als het echt niet meer geel genoeg is en dit is maar een kleine kost.

Daarom raad ik aan een pak te kopen dat je aanstaat en een fluovestje erover aan te doen.

Door Tweakers user GrooV, vrijdag 22 maart 2013 09:27

Sinds ik een paar keer met 100+ ben ingehaald door een motor die zigzaggend door het verkeer ging hou ik er geen rekening meer mee. Als ze er voorbij kunnen mogen ze er voorbij maar ik ga geen ruimte voor ze maken.

Irritante mannetjes in de file die denken dat ze alles mogen zijn helaas mijn ervaring. Niks tegen tourrijders of motorrijders die wel netjes rijden hoor :) Maar mijn ervaring is anders met 50k km per jaar.

Ook doen sommige motorrijders er moeite voor om op een motor politie agent te lijken met hun gele vestjes, resultaat iedereen in de remmen...

[Reactie gewijzigd op vrijdag 22 maart 2013 09:28]


Door Tweakers user DaemonAngel, vrijdag 22 maart 2013 09:34

Jammer om die instelling te lezen groov.
Zigzaggend rijden is vaak het enige alternatief als je niet langs kunt.

Het is dat of aan te schuiven.

Als je geen probleem hebt met netjes rijden motorrijders dan kloot je deze ook door niet uit de weg te gaan vermits deze niet zigzaggen. As je opzij rijdt hebt u er geen last van en de motard ook niet. As je standaard opzii rijdt moet je zelfs niets extra doen behalve af en toe eens er op letten dat je niet dwars op de baan staat ;)

Door Tweakers user DaemonAngel, vrijdag 22 maart 2013 09:35

Tijdens de ochtendspits op het traject antwerpen brussel staan de autorijders mooi over de lijn met hun wiel zodat je als motorrijder langs kan. Dit vind ik heel knap. Enkel is dit de enige route dat dit gebeurt. Mijn route is het eerder autos ontwijken :)

Door Tweakers user WoBBeL, vrijdag 22 maart 2013 09:40

Mmmm...die chimpansee met zelfmoordneigingen was ik ook eens...1150 euro bekeuring :+

Gelukkig rijd ik nu netjes, maar ik haat de mensen die niet uitkijken


Door Tweakers user Pixeltje, vrijdag 22 maart 2013 10:34

Normaliter houd ik in de file rekening met motoren, spiegelen doe ik toch al, richtingaanwijzer zit er niet voor de grap, dus ook die gebruik ik. Met andere woorden; ik weet wel wat er om me heen gebeurd. Een motorrijder in de file voorbij laten is dan ook geen enkel probleem. Das t voordeel van een motor hebben en daar is niets mis mee.

Waar wel iets mis mee is, zijn de idioten die met een rotgang tussen de auto's doorschieten en maar vinden dat iedereen aan de kant moet voor ze. Die schieten tussen auto's door om ook eens via de andere rijstrook in te halen en zijn vervolgens verontwaardigd als je ze niet hebt gezien, door die witte bestelbus heen. Het zou goed zijn om ook dáár eens aandacht aan te besteden, want; als ik netjes richting aangeef, in de spiegel kijk en daarna aan mijn stuur trek, zit ik niet te wachten op een deuk als gevolg van een zelfmoordpiloot die nog effe snel tussen een paar auto's doorschiet.

Door Tweakers user MAX3400, vrijdag 22 maart 2013 10:48

In het ene land is het gedoogd, in het andere land is het wettelijk geregeld. Handig, aangezien de gemiddelde grensoverschrijdende bestuurder geen flauw idee heeft welke regels er in het volgende land gelden en daardoor makkelijker de fout in gaan met wel/geen voorrang, wel/geen snelheid etc.

Over het algemeen sta ik met mijn auto altijd in het midden van mijn rijstrook en er simpel vanuitgaande dat mijn auto 2m breed is (inclusief de buitenspiegels) en een rijstrook volgens de norm 3.50m breed is en de andere auto's ook netjes in het midden zouden staan, heeft een motorrijder 1.5m brede ruimte om te rijden; meer dan voldoende voor de gemiddelde motorfiets zonder reiskoffers/zijspan.

Als ik niet voldoende uit de weg sta (oftewel mogelijk onvoldoende ruimte voor motorrijders om door de kunnen rijden), is dat geen enkel excuus voor het handjevol asocialen die dan maar moeten toeteren, of op je auto leunen of allerlei drukke gebaren gaan maken omdat ze er niet langs kunnen.

Anticiperen & defensief rijden komt van beide kanten; op het moment dat er op een autoweg een maximumsnelheid van 100km/h geldt en het verkeer heeft een snelheid van minder dan 5km/h, dan zal elke weggebruiker dus rekening moeten houden met "redenen tot vertraging" en niet ervanuit moeten gaan dat ze maar door kunnen rijden.

Door Tweakers user DaemonAngel, vrijdag 22 maart 2013 10:48

Da filmpje van 'het is file voor iedereen' werd ik zo kwaad van toen ik het zag op tv. Er zijn genoeg idiote in de wereld die dat ook vinden en je zo misschien op ideeën brengt. Voor een motard die zo valt kan dit verlamming of dood betekenen. Alles behalve grappig dus.

Door Tweakers user DaemonAngel, vrijdag 22 maart 2013 10:55

In beide landen is het wettelijk geregeld hoor.

Over de idiote die echt erdoor vlammen kan ik maar 1 ding zeggen. Dit heb je overal.

Een motor dient om door het verkeer te rijden. Als het file is kan je dus op de autostrade ook geen 120 km/uur rijden. Zoals aangegeven zouden ze maar 25 km/ uur mogen rijden in het geval van je voorbeeld van 5 km/uur rijdende autos. Maar ze mogen wel dan aan deze snelheid er tussendoor.

Als ze toeteren en lastig doen is de kans groot dat je de weg echt aan het blokkeren bent. In het midden van je rijvak staan is misschien heel leuk voor u. Maar dan kan u even goed wat meer aan de kant staan.
Houdt u erbij vol kan het zijn dat er is eens een minder aangename motorrijder zijn beschermkledij gebruikt om uw auto te voorzien van wat nieuwe emblemen of tekeningen.

Als ik zie dat ze mij duidelijk zien staan en toch in de weg blijven staan terwijl ze kunnen uitwijken word ik hier ook lastig van.
Ik heb al twee keer gehad dat de autobestuurder zelfs zo ver ging om me te gaan pletten of van de baan rijden toen ik er langs kwam. Met alle paniek en schade als gevolg.

Door Tweakers user Gunirus, vrijdag 22 maart 2013 11:04

GrooV schreef op vrijdag 22 maart 2013 @ 09:27:
Sinds ik een paar keer met 100+ ben ingehaald door een motor die zigzaggend door het verkeer ging hou ik er geen rekening meer mee. Als ze er voorbij kunnen mogen ze er voorbij maar ik ga geen ruimte voor ze maken.

Irritante mannetjes in de file die denken dat ze alles mogen zijn helaas mijn ervaring. Niks tegen tourrijders of motorrijders die wel netjes rijden hoor :) Maar mijn ervaring is anders met 50k km per jaar.

Ook doen sommige motorrijders er moeite voor om op een motor politie agent te lijken met hun gele vestjes, resultaat iedereen in de remmen...
Mijn ervaring met m'n 120k per jaar is prima, als we er kilometers bij betrekken. Ik ga _altijd_ opzij voor motorrijders als ik ze gezien heb, kost me geen moeite en ik ga er geen seconde later door aankomen. Als zij er sneller door kunnen zijn, prima toch? Zij winnen erbij en ik verlies er niets bij.

En moeite doen om op een politieagent te lijken met gele vestjes? Dat heet zichtbaarheid... Als iedereen in de remmen gaat omdat ze denken een agent te zien moet je misschien diegenen die remmen vuil aankijken, en niet de motorrijder.

Er zijn inderdaad soms gekken die met een redelijke rotvaart ertussendoorgaan. Prima, als ik ze gezien heb. Voor mij ook prima als ik ze niet gezien heb, dat ze dat zelf leuk gaan vinden is wat anders. Als je de gek wil uithangen mag je van mij hoor :)

[Reactie gewijzigd op vrijdag 22 maart 2013 11:07]


Door Tweakers user Alexji, vrijdag 22 maart 2013 12:25

Ik rijd zelf met een knalgele Shoei helm, net als de politie. En dat doe ik niet om net als de politie over te komen hoor, kon er goedkoop aan komen. Ik heb niet het gevoel dat ik nu echt beter zichtbaar ben, want zoals je zelf al stelt: mensen moet uberhaupt kijken voordat ze je zien. Ik rijd dan ook net zo voorzichtig als voordat ik die helm had.

Ik kruip hier in Zwolle trouwens erg graag voor bij de verkeerslichten, dit is m.i. een ietswat grijzer gebied, maar het scheelt mij veel tijd. Ik probeer dan zorgvuldig door de rijen (en soms omheen) te rijden en zet hem dan voor de voorste auto (dus na de eigenlijke stopstreep). Benieuwd wat de gemiddelde autorijder daar van vind, ik merk zelf dat mensen ruimte maken en ben er nog nooit op aangesproken (zelfs niet wanneer de politie er bij staat).

Door Tweakers user Felyrion, vrijdag 22 maart 2013 12:37

Gelukkig wordt het steeds beter naar mijn idee. En natuurlijk zijn er altijd idioten die het voor de rest verpesten, maar die heb je overal. Dat is nog geen reden om maar gelijk de hele groep te negeren of dwars te zitten.

Maar het kan nog stukken beter inderdaad. Een tijdje terug veel in Frankrijk gereden. Wat een verademing is dat zeg! De altijd drukke wegen rond Parijs vooral. De Franse automobilisten weten niet hoe snel ze ruimte moeten maken als je er aankomt. En iedereen reageert bijna positief, wat was dat relaxed.
Daar zijn dan ook veel meer motorrijders en wordt dat ook veel meer gestimuleerd volgens mij.

Anyway, goed verhaal, ik hoop dat het hier in Nederland ook ooit zo mag zijn :)

Door Tweakers user GrooV, vrijdag 22 maart 2013 12:47

Alexji schreef op vrijdag 22 maart 2013 @ 12:25:
Benieuwd wat de gemiddelde autorijder daar van vind, ik merk zelf dat mensen ruimte maken en ben er nog nooit op aangesproken (zelfs niet wanneer de politie er bij staat).
Voorkruipen mag, maar dan moet je me daarna niet in de weg gaan zitten. Van de week nog een motorrijder die dan voor me gaat staan en dan 50 rijdt waar je 70 mag... :|

[Reactie gewijzigd op vrijdag 22 maart 2013 12:47]


Door Tweakers user DaemonAngel, vrijdag 22 maart 2013 12:56

GrooV schreef op vrijdag 22 maart 2013 @ 12:47:
[...]


Voorkruipen mag, maar dan moet je me daarna niet in de weg gaan zitten. Van de week nog een motorrijder die dan voor me gaat staan en dan 50 rijdt waar je 70 mag... :|
Haha, ja dat is wel enorm irritant.
Meestal zijn motorrijders wel enorm snel weg erna.
Maar aan mensen die voor je komen, of het auto of moto is, irriteer ik mij ook enorm.

Door Tweakers user Phyxion, vrijdag 22 maart 2013 13:15

Heel erg gemakkelijk. Dit mogen ze tot aan een snelheid van 50 km/uur en met een verschil met de snelheid van de auto's van niet meer dan 20 km/uur.

Ik heb anders toch echt geleerd dat het 40 km/u is en niet meer verschil dan 10 km/u.

[Reactie gewijzigd op vrijdag 22 maart 2013 13:16]


Door Tweakers user svdree, vrijdag 22 maart 2013 13:22

Om aan de onzekerheid een eind te maken: http://www.motorplatform.nl/samenspelindefile.htm

Het is een gedragscode, geen wet. In principe is het dus niet verboden om harder tussen de file door te knallen. Echter, zodra je je buiten de gedragscode begeeft heeft oom agent een mooie reden om je een art. 5 aan je broek te smeren :o

Door Tweakers user DaemonAngel, vrijdag 22 maart 2013 13:29

In belgie is dit de wet.
Ik verwijs naar wegcode.be hiervoor.

16.2bis. Motorfietsen die tussen de rijstroken rijden.

Voor de motorfietsers, het sneller rijden tussen twee rijstroken of files dan de voertuigen die stoppen of traag rijden in die rijstroken of files, wordt niet als inhalen beschouwd, behalve voor de toepassing van artikel 17.2, 5°.

In dat geval mag de motorfietser evenwel niet sneller rijden dan 50 km per uur en mag het snelheidsverschil tussen de motorfietser en de voertuigen die zich in die rijstroken of files bevinden niet meer dan 20 km per uur bedragen.

Door Tweakers user Valentino-46, vrijdag 22 maart 2013 19:35

GrooV schreef op vrijdag 22 maart 2013 @ 09:27:
Sinds ik een paar keer met 100+ ben ingehaald door een motor die zigzaggend door het verkeer ging hou ik er geen rekening meer mee. Als ze er voorbij kunnen mogen ze er voorbij maar ik ga geen ruimte voor ze maken.
Als jij op de juiste plaats op de weg rijdt als alles tot stilstand komt hoef je geen ruimte te maken voor motorrijders.
En denk even na, hoeveel langer zou de file zijn als de motorrijders ook gewoon in het rijtje aan zouden sluiten? En als alle motorrijders met de auto zouden reizen?
GrooV schreef op vrijdag 22 maart 2013 @ 09:27:
Ook doen sommige motorrijders er moeite voor om op een motor politie agent te lijken met hun gele vestjes, resultaat iedereen in de remmen...
Het is al gezegd, heeft alles te maken met zichtbaarheid. Wij (motorrijders) doen er alles aan om er voor te zorgen dat we niet over het hoofd gezien worden door automobilisten.
En toch moeten we regelmatig in de ankers omdat er een auto uit een zijstraatje komt, terwijl je hem/haar recht in de smoel aankijkt, ondanks een koplamp die altijd brandt en reflecterende fluorhesje en dito helm.
Selectieve blindheid, ze kijken dwars door je heen.

Sommige automobilisten zien zo'n fluorgele motor met opvallende striping, sirenes en lichtsignalen zelfs over het hoofd. http://youtu.be/MQ6cmqLppfA
Alexji schreef op vrijdag 22 maart 2013 @ 12:25:
Ik kruip hier in Zwolle trouwens erg graag voor bij de verkeerslichten, dit is m.i. een ietswat grijzer gebied, maar het scheelt mij veel tijd.
Doe ik ook, altijd, overal. En niet (alleen) omdat het tijd scheelt, maar ook vanwege dit.

[Reactie gewijzigd op vrijdag 22 maart 2013 19:43]


Door Tweakers user Waterkoker, vrijdag 22 maart 2013 19:38

Ik kan dit alleen maar beamen. Op de motor moet je echt erg opletten voor auto's die zomaar van rijbaan wisselen. Altijd drie stappen vooruit denken. Nu ik op de fiets (mankracht) door Amsterdam naar mijn kantoor fiets merk ik het ook. Als je niet breder bent dan een meter, dan wordt je ook niet opgemerkt. Geen voorrang nemen, maar geven, want ze zien je niet.

Vind het jammer dat op de theorie lessen voor de auto zo weinig aandacht wordt besteed aan motoren op de weg. Want per jaar komen steeds meer motorrijders bij. Het onbegrip dat autorijders hebben wanneer motoren in de file auto's inhalen snap ik wel. Een motor is best luid en valt op. Als dingen opvallen kan het ook irriteren. Vooral als je niet op de hoogte bent van de regels. Daarom ben ik voor betere educatie bij theorie lessen ten behoeve van de veiligheid voor de motorrijder

Hoop dat dit stukje inderdaad mensen bewust maakt van het feit dat er meerdere weggebruikers zijn

Door Tweakers user Derby, vrijdag 22 maart 2013 21:28

Het is ook dat mensen als ze uit een straat komen op zoek zijn naar ander verkeer (lees auto's) en dan zie je een motor rijder niet omdat men dat niet zoekt. Het is als het experiment met het publiek dat moet tellen hoevaak er overgespeeld wordt tijdens een basketball wedstrijd. En niemand ziet een kerel in een gorilla pak door het veld rennen.
Wat je niet zoekt/verwacht zie je ook niet. Motorrijders zijn in de minderheid en dat maakt het 'onverwacht'.
Wat ook irritant is mensen die in de file juist minder ruimte maken, zodat je er met de motor niet langs kan. Misplaatste jalouzie.

Door Tweakers user DaemonAngel, vrijdag 22 maart 2013 21:32

Dit laatste is zeer herkenbaar Derby. Ik heb ook al auto's gehad die letterlijk dwars gingen staan op de baan.

Dit experiment hebben ze met motorijders ook eens gedaan en de mensen zien ze inderdaad niet. Daarom is awareness heel belangrijk.

Door Tweakers user besluitloos, zaterdag 23 maart 2013 15:29

ik zeg al jaren dat iedereen die zijn autorijbewijs wil halen, eerst eens 2 jaar met de motor moet rijden. Dan wordt je vanzelf een goede autobestuurder, en want je hebt meer oog voor de zwakkere alle weggebruikers en wat er rond de weg gebeurd.
Je moet 360 graden rond je kijken en altijd 3 stappen vooruit denken.

er bestaat voor ons motards sinds kort trouwens een extra spiegel, de riderscan. heb hem besteld maar hij is nog niet leverbaar. Een handige harry zou hem misschien nog wel zelf kunnen maken.

edit: schuine tekst is toegevoegd

[Reactie gewijzigd op zaterdag 23 maart 2013 15:31]


Door Tweakers user DaemonAngel, zaterdag 23 maart 2013 15:30

Ja ik heb ook al vaak tegen mijn vrienden gezegd dat iedereen voordat hij met de auto mag rijden eens moet meerijden achterop op een motor. Dat ze beseffen hoe het is voor ons en toch meer gewaar zijn van de gevaren.

Door Tweakers user Picaroon, zaterdag 23 maart 2013 16:51

GrooV schreef op vrijdag 22 maart 2013 @ 09:27:
Ook doen sommige motorrijders er moeite voor om op een motor politie agent te lijken met hun gele vestjes, resultaat iedereen in de remmen...
Och, ik denk dat de meeste motorrijders in die vestjes denken veiliger te kunnen rijden... is waarschijnlijk ook wel zo, maar in mijn ogen zijn het eerder kanaries dan politie.

Door Tweakers user Rob, zondag 24 maart 2013 00:58

In het normale verkeer beschouw ik motorrijders net als auto's. Oftewel, daar verwacht ik van ze dat ze precies rijden zoals auto's en dat ze er niet tussendoor schieten. Doen ze dit wel, dan creeeren zij het probleem, niet de automobilisten. Daarbij ook de tip aan motorrijdens: blijf niet te lang in de dode hoek van een auto rijden, ik heb op die manier wel eens minutenlang naast een motor gereden... gelukkig wist ik dat die in mijn dode hoek (rechterkant) zat, maar even gas geven of gas los laten zou verstandig geweest zijn want ik moet ook op het andere verkeer letten, niet alleen op een motorrijder die verstoppertje doet... (en nee, ik kon geen gas geven op dat moment)

In de file houd ik extra rekening met de motorrijders, maar het gebeurt daar al zo vaak dat ze keihard tussen de auto's doorschieten... wij houden rekening met jullie de motorrijder, houd ook rekening met de automobolisten.
En houdt ook aub rekening met de plek waar je tussen de auto's gaat. Ik ben eens op een 3baans weg aan beide kanten ingehaald in een langzaam rijdende file... en dat is geen pretje... en als de de van 2 rijstroken naar 1 gaat, blijf dan ook niet tussen de auto's rijden... de kans is groot dat er een auto van rijstrook verwisselt...

Het probleem ligt niet alleen bij de automobilisten, maar ook bij een aantal motorrijders

Door Tweakers user DaemonAngel, zondag 24 maart 2013 01:03

Geloof me maar Rob dat het probleem bij de autorijders ligt. Ik heb ook genoeg bronnen aangehaald om dit aan te tonen.

Ik ben er volledig van overtuigd dat er ook zotten zijn onder de motorrijders. Die heb ik ook opgelijst in mijn oorzaken.

Dit type mensen zie je ook voornamelijk in het weekend en niet tijdens de spits.

Door Tweakers user Andros, zondag 24 maart 2013 10:14

De waarheid ligt zoals altijd ergens in het midden. Dit stuk en reacties van vele motorrijders is toch vaak een hoop gecalimero, "jullie zijn groot en wij zijn klein, da's niet eerlijk". Ik lees hier veel gezeur over motorrijders die zich veel permitteren door ook tussen files door te rijden en blijkbaar denken enkele mensen dat autorijders niets beter te doen hebben dan op een paar motards te letten. Newsflash, we zitten allemaal op de weg, we zijn allemaal bezig met hetzelfde, snel en veilig op een bestemming geraken. Ik wil best rekening houden met een motorrijder en weet dat het een zwakke weggebruiker is.

Besef echter altijd wel dat het je eigen keuze is om op die fiets te stappen in plaats van een auto te pakken. Besef altijd dat niet iedere automobilist op zit te letten, zeker op een kale lege snelweg. Besef dat je er zelf voor kiest die zwakkere weggebruiker te zijn en ga niet op automobilisten zeiken dat we dit moeten of dat moeten om die paar motormuizen te ontwijken. Motorrijden is leuk, als ik een zooi Harleys met leernichten voorbij zie scheuren dan weet ik dat die jongens dat leuk vinden. Als ik in de lente naar Assen rij tijdens de TT stikt het ook van de Rossi-wannabe's, ieder z'n hobby.

Zelf tour ik graag met m'n Britse cabrio en wil ik het gaspedaal ook wel eens in trappen. Ik verwacht echter niets van het overige verkeer en pas mij gewoon aan waar mogelijk. Ik ga geen eisen stellen aan anderen omdat ik een hobby heb waarbij ik gebruik maak van de openbare weg. En ik zou graag zien dat enkele mensen hier op hun fietsje daar hetzelfde over gaan denken, de weg is immers niet alleen van jou. Ga dan naar Assen als je rare toeren uit wil halen :)

Door Tweakers user DaemonAngel, zondag 24 maart 2013 12:27

Andros, ik denk dat u het stuk fout begrepen hebt.

Uw reactie is op het kleinde deel van de motards, namelijk de mensen die zelf zot rijden.
En dit is maar 18% van de ongevallen zo. Dit is een cijfer met bronvermelding.
Dus niet een gevoel van mij :). De waarheid ligt bij die 18% in het midden. Maar zoals u ziet is dit een heel kleine fractie van de ongevallen.

Bij al de rest is er geen waarheid in het midden.

En zoals aangegeven is langs de kant rijden in de file tot 50 km/uur geen zware extra opgave. Of je nu pal in het midden rijdt of langs de kant, maakt niets uit. Sturen moet toch. En indien je niet stuurt bega je een overtreding.
Je signaalaanwijzer gebruiken en in je spiegels kijken is ook verplicht en als je dit niet doet bega je een overtreding. Ik wou gewoon de bestuurders van de gevolgen van dit niet te doen op de hoogte brengen.

Op een kale lege snelweg ben je zelf wat verantwoordelijk voor je daden, maar desondanks dit is je dode hoek nakijken nog steeds belangrijk.
Zoals aangehaald heb je als motorrijder ook de verantwoordelijkheid zo kort mogelijk in deze dode hoek te zitten. Maar je zit er altijd even kort in.

Ook bumperkleven bij een motorrijder kan ervoor zorgen dat je die plat rijdt ipv bumperschade zoals bij een auto.

Door Tweakers user W.Wonderland, zondag 24 maart 2013 16:51

Zelf rijd ik alle dagen van het jaar motor op misschien 2 na waarop extreme sneeuw wordt verwacht. Kou, wind, hagel, laagje sneeuw, pekel maakt voor mij weinig uit langzaamste automobilist bepaalt namelijk de snelheid van al het verkeer is mijn ervaring.
In je blog vind ik dat je de nadruk legt op de automobilist en/of de wegbeheerder als oplossing van de problemen. Hoewel dit misschien (juridisch) juist is en de makkelijkste oplossing is om op te lossen kan dit nooit de oplossing zijn voor een individuele motorrijder.
Indien het aantal ongelukken door bijscholing, verbeterde wegen met 99% daalt wil ik niet die 1% zijn die hier niet van profiteert.
Als motorrijder geldt er dus maar één regel, zorg dat je 100% controle en overzicht hebt op de situatie en zorg ervoor dat voor elke wijziging in de huidige situatie het vervolg al in je brein zit (met alle bijbehorende vluchtopties) .
Je kan in mijn ogen ook nooit (voor jezelf) het gedrag van een automobilist accepteren door te zeggen "ik reed in zijn dode hoek", aangezien je nooit in een dode hoek kan rijden maar deze alleen vlot kan passeren.
Opmerkingen als er lag klei / er zaten gaten in de weg / het was glad betekend in mijn ogen dat ik als motorrijder ergens gefaald heb en dat het soms een duur leermoment kan zijn.
Een groot dankjewel gaat naar alle automobilisten en bestuurders van zwaardere voertuigen die mijn al jaren extra ruimte geven tijdens het file rijden geeft altijd een goed gevoel om met zekerheid gezien te worden.

Door Tweakers user DaemonAngel, zondag 24 maart 2013 17:01

Ja het was de bedoeling hier de nadruk op te leggen.
Het was niet een bedoeling motorles te geven. Natuurlijk staat het vast dat een motorrijder alles moet doen zoals u zegt om zelf zo veilig mogelijk te rijden.

Maar zelfs al rij je zo veilig als je kunt kan je niet alles oplossen zelf.

Door Tweakers user Valentino-46, zondag 24 maart 2013 17:02

quote: Andros
Als ik in de lente naar Assen rij tijdens de TT stikt het ook van de Rossi-wannabe's, ieder z'n hobby.
De TT is dit jaar op 29 juni, de lente eindigt op 20 juni.

Traditioneel wordt de TT Assen gehouden op de laatste zaterdag in juni. Je kunt dus nooit in de lente naar Assen rijden tijdens de TT. :P

Door Tweakers user Andros, zondag 24 maart 2013 18:30

Het is nu lente en het sneeuwt buiten. Noem jij dat lente? Als we de boel twee weken verschuiven zoals moeder natuur het nu doet klopt dat nog. Weet ik veel wanneer die TT is, ik weet dat ze ergens voor de zomer/rond de zomer dat tochtje houden en gezeur over pietluttigheden doet niets af aan mijn post.

Door Tweakers user tilburgs82, zondag 24 maart 2013 19:21

Ik heb zelf ook jaren alleen motor gereden (gsxR 600). -10, geen probleem. Regen, geen probleem. Alleen met sneeuw en ijzel reed ik niet.
Inmiddels rij ik voornamelijk auto vanwege m'n werk en vanwege de auto van de zaak, rij ik prive alleen nog maar tijdens mooi weer 8-)

Over het tussen de files doorrijden. Helemaal terecht. Ik krijg vaak te horen dat het een vorm van voordringen is. Maar dat is het niet, aangezien er ruimte is en de automobilist er geen vertraging door krijgt.

Moet er wel bij zeggen dat in de afgelopen 8 jaar de automobilisten steeds vaker rekening houden met motoren tussen de files door.
Maar zijn de regels/richtlijnen veranderd? Toen ik mijn rijbewijs haalde was de richtlijn een file van max 30 km/h met max 10 km/h verschil er tussen door.

Door Tweakers user DaemonAngel, zondag 24 maart 2013 19:28

Ik heb de richtlijnen erbij gepost. Die van belgie kende ik, die van nederland heb ik de link uit een reactie epost

Door Tweakers user MAX3400, zondag 24 maart 2013 20:15

DaemonAngel schreef op zondag 24 maart 2013 @ 12:27:
Andros, ik denk dat u het stuk fout begrepen hebt.

Uw reactie is op het kleinde deel van de motards, namelijk de mensen die zelf zot rijden.
En dit is maar 18% van de ongevallen zo.
Dus volgens de wet van de grote getallen zou dus elke 5 motorrijder zich zot gedragen op de fiets. Dat is natuurlijk een achterlijk hoge statistiek die op geen enkele manier goed te praten is.

Dus, ik gooi maar even de knuppel in het hoenderhok; op Tweakers hebben we blijkbaar alleen maar nette motorrijders (zie ook de bijbehorende GoT-topics) of 1 op de 5 lult uit zijn nek?

Door Tweakers user DaemonAngel, zondag 24 maart 2013 20:31

Nee max, 1 op de 5 motoraccidenten zouden te wijten zijn aan een te hoge snelheid.
Dit is hetgeen u uit de statistiek kan afleiden.

En ik denk inderdaad dat de meerderheid hier nette motorrijders zijn. De individuen die ik met hun super sports ergens zie met veel show zien er zelden het type uit dat fora leest op het internet. Laat staan daarop reageren. Misschien ergens een moto of auto fanaten forum, maar niet tweakers.

Door Tweakers user DaemonAngel, zondag 24 maart 2013 20:32

Owja, en 4 op de 5 motorrijders is niet in fout dan. Over een niet goed te praten hoge statistiek gesproken ...

Door Tweakers user fluffy1, maandag 25 maart 2013 11:42

Als automobilist heb ik er helemaal geen problemen mee als een motor tussen de file door glipt. Op deze manier is de file weer 1 voertuig minder lang. :-)

Door Tweakers user Bartjezz, maandag 25 maart 2013 18:03

Ik lees graag dit soort blogs, alleen zouden meer automobilisten dat ook moeten doen... Zelf rij ik motor, maar nog niet dit jaar, nog wat te koud... Komend weekend komt de 2-wieler onder het stof uit.
Vaak heb ik discussies met mijn schoonvader, een stereotype lease-rijder:
- >200.00km per jaar
- geeft nooit (ja, echt waar, nóóit) ergens richting aan
- rijdt vaak zat nog net over het verdrijvingsvlak bij een stuk waar er ingevoegd moet worden om een auto extra in te halen
- schiet vaker weleens net voor een andere weggebruiker de rotonde op zodat die nog in de ankers moet

Ik heb hem al vaker aangegeven dat hij tenminste richting aan moet geven zodat de rest van de wereld ook weet dat hij de afslag wilt nemen ofzo, maar hier komt geen verandering in... Wel mag ik altijd rijden als we ergens naartoe moeten :P

Door Tweakers user besluitloos, woensdag 27 maart 2013 12:28

Jouw schoonvader klinkt als een tikkende tijdbom en de vrees van elke motorrijder... In mijn omgeving heb ik het omgekeerde meegemaakt. Mijn familie kwam me de eerste twee jaar trots melden dat ze nu veel beter op(motors) letten in het verkeer, erop letten dat er plaats is aan een rood licht of file, ook eens over hun schouder kijken als ze van rijvak wisselen, enzoverder...

Het feit dat ik ben beginnen motorrijden heeft dus een positief effect gehad op het verkeer :-)

Door Tweakers user lennartbee, donderdag 28 maart 2013 18:00

In veel andere landen kan men wel prima met motoren en motor(scooters) om gaan.

Ik heb eens 3 uur in de file gestaan op eerste paasdag in Italië, zodra er een motor in de zijspiegel verschijnt wijkt de hele file als een kronkel uit naar de naaste rijbaan.

Door Tweakers user DaemonAngel, donderdag 28 maart 2013 19:35

Ja italie is een zalig land om te rijden :)
Die rijden heel sociaal

Reageren is niet meer mogelijk