De zin en onzin van een robotstofzuiger

Door DaemonAngel op maandag 23 februari 2015 15:03 - Reacties (17)
Categorie: -, Views: 20.050

Edit: de review is eindelijk af

Een robotstofzuiger, wat een domme gadget. >< Nee, het is de oplossing van de eeuw en de schrik van elke kuisvrouw.


Zelf heb ik een Neato Signature XV robotstofzuiger.
In mijn review (is er nu) haal ik de volgende vragen aan:
Waarom heb ik hem aangekocht? Zou ik het opnieuw doen? En zou ik hem aanraden aan vrienden?
Ik had beloofd hier daar de antwoorden op te geven (wie weet, misschien zit iemand daar op te wachten). Verder natuurlijk de gebruikelijke hoeveelheid gezever van mij.


Voor sommige mensen is een robotstofzuiger de heilige graal en zijn ze er van overtuigd dat ze nooit nog moeten kuisen. Andere mensen zien in de robotstofzuiger zo 1 van die speeltjes van vroeger dat tegen een muur of een stoelpoot zit aan te rijden vergezeld van wat irritante geluidjes.
Het is een beetje de middenweg.


Ik heb een Zwitserse Witte herder.
Voor de mensen die het niet willen opzoeken, dit is een hond zoals een duitse herder, maar dan in het wit en mijne heeft ook lange haren.
Het leuke aan die hond is het gezelschap en de constante aanvoer van haar en zand.
Ik kuiste elk weekend en toch zat ik het grootste deel van de tijd in een zandbak (die verergerde naar het weekend toe) en vlogen er zo van die haarbalen rond (om 1 of andere duivelse reden klitten die haren tot van die hopen en die vliegen dan door de ruimte).
Vermits ik een full-time job heb en ook nog hobby's heb was in de week ook nog eens stofzuigen geen optie. En ondanks dat ik het gevoel van blote voeten op het strand leuk vind, vond ik dit in mijn woonkamer minder aangenaam.
Als ik zondag kuiste lag er maandag al terug haar overal en had je al terug een vuil gevoel.

Dan maar een swiffer gekocht op aanraden van de vriendin om er even snel door te gaan. Welgeteld 4 keer gedaan en toen had ik het al gehad. Dan kon ik even goed stofzuigen ipv het zand wat te verplaatsen naar de kieren bij mijn deuren.

Ik had dus besloten dat ik een robotstofzuiger wou. De heilige graal.
Veel weken van opzoekingswerk en na het maken van een keuze gevolgd door het zoeken van de goedkoopste winkel en het goedpraten voor mezelf van de dure aankoop (ik heb namelijk ook een Dyson stofzuiger) heb ik hem thuis aangekregen en werd die aan het werk gezet.

Over de exacte ervaringen ermee verwijs ik naar mijn review (kwestie van wat extra lezers te hebben overal).

Na het rond kijken naar mogelijke obstructies (ik had al een modern/opgeruimd appartement) hem laten stofzuigen en na meerdere weken van thuiskomen en het moeten zoeken naar de stofzuiger (wel altijd leuk een kleine speurtocht na je training), extra probleempunten ontdekt en die ook opgelost en nu doet hij het al een tijdje elke keer goed.
Je krijgt van neato zo een strip mee en die ligt bij mij onder een matje vlak voor een drempel waar die net af kan maar niet meer op en voor mijn hoeveelheid kabels bij de tv. Er ligt ook 1 onder de dressboy (van ikea) in de slaapkamer. Hier kon hij net op de poten zich vastrijden.
De eerste meerdere keren vloek je dus op dingen die je was vergeten, eenmaal opgelost gaat het allemaal goed.
Voor ik weg ga even de paar speeltjes van de hond opzij, aanzetten en ik heb terug een proper appartement.

Het is nog steeds noodzakelijk om 1 keer in de week of 2 weken (afhankelijk hoe goed ik kan leven met de vuiligheid) zelf te stofzuigen en te dweilen. Alhoewel hij bijna even goed de vuiligheid van een mat krijgt als een Dyson DC37 (zeer knap dus) moet je toch zelf even de stofzuiger erbij nemen voor je gaat dweilen. Buiten dat de Neato niet op de bank kan en de rugleuningen van stoelen niet kan doen zijn er af en toe wat kiertjes die die niet meepakt en langs de rand durft er soms een cm vuil te blijven liggen.
Helemaal niet storend dus, maar ik haat dweilen op een niet gestofzuigde vloer.

Ik vind het zeer aangenaam dat ik doorheen de week ook een zo goed als proper appartement heb, zand en haren worden weggehaald en na elke ronde zit het bakje echt vol. Hij gaat grondiger onder de bank dan dat ik het zelf doe.
De aanschaffprijs is hoog maar ik zou hem opnieuw kopen.
Het is te aangenaam om die slijkerige hond binnen te zien komen en gewoon te denken, ik zet straks wel even het robotje aan.

Nu waar iedereen zit op te wachten, zou ik hem aanraden?
Na al die lof over het geweldige robotje?
Nee, ik zou hem niet aan iedereen aanraden.
Maar het is een genuanceerde nee.
Bij deze de nuance:
Als je zoals ik met een huisdier zit dat ervoor zorgt dat je doorheen de week ook in de vuiligheid zit dan raad ik hem wel aan. Het robotje zorgt er dan voor dat je tussen kuisbeurten in niet het gevoel hebt dat je in een stal leeft.

Waarom anders dan niet?
Toen mijn hond een aantal weken op vakantie was met mijn ouders werd mijn appartement gewoon niet vuil genoeg. Ik kwam meer dan genoeg toe met 1 of 2 x in de week te kuisen en altijd een propere ruimte te hebben. Na 2 weken van niet kuisen was mijn appartement echt nog enorm proper. Met de hond zie je gewoon de vuiligheid.
Dan vind ik de hoge aankoopprijs en het gedoe (alles wat opruimen en zorgen dat de vastrij plekken beperkt zijn) teveel.
Je moet uiteindelijk af en toe zelf toch nog stofzuigen.

Conclusie:
Een robotstofzuiger is geweldig! Het werkt en het houd alles proper.
Als je zorgt dat je vloer vrij is, je rotzooi opgeruimd is en je geld ervoor hebt.

Huisdieren (of kinderen met een vacht), - best beide zindelijk - (zie foto's van kak die door het huis gesmeerd is door een roomba) dan is een robotje interessant.
Heb je die vuilmakers niet, dan vind ik het zelf overbodig.

Welke robot ik na lang zoeken verkoos en wat ik van die exact vind, zie mijn review (sluikreclame, alweer).

Volgende: Youtube Channels / Reviewer 06-'17 Youtube Channels / Reviewer
Volgende: Een grappige evolutie - Apple goedkoop? 07-'14 Een grappige evolutie - Apple goedkoop?

Reacties


Door Tweakers user GrooV, maandag 23 februari 2015 15:23

Link naar je review? :)

Komt er dus aan :)

[Reactie gewijzigd op maandag 23 februari 2015 15:24]


Door Tweakers user Wailing_Banshee, maandag 23 februari 2015 15:29

Ik heb zelf ook zitten denken aan zo'n robot stofzuiger (twee katten die gewoon naar binnen en buiten lopen, etc). Maar gezien ons huis is het gewoon geen optie. Drempels, drempels, hoogte verschillen en drempels zouden het zo'n ding niet veel makkelijker maken denk ik. En om hem nou alleen in de woonkamer aan te zetten (waar de katten overdag niet mogen komen...) is hij wel een beetje heel erg duur voor...

Door Tweakers user hyptonize, maandag 23 februari 2015 16:09

'kuisvrouw'
'kuiste elke weekend'

WAT IS KUISEN?

Door Tweakers user DaemonAngel, maandag 23 februari 2015 16:12

hyptonize schreef op maandag 23 februari 2015 @ 16:09:
'kuisvrouw'
'kuiste elke weekend'

WAT IS KUISEN?
Kuisen = Belgisch Nederlands: schoonmaken, reinigen, poetsen
Wij gebruiken die allemaal als synoniemen.

Caps waren nu ook niet nodig :p

Door Tweakers user friggler, maandag 23 februari 2015 16:42

Ik heb zelf de iRobot Roomba 785 en ondanks gebrek aan huisdieren en een vriendin/vrouw ben ik toch enorm blij met de aankoop. Het huis wordt inderdaad niet snel vuil als je geen huisdieren hebt, maar toch voldoende om iedere week een flinke stofvlok in de opvangbak van de iRobot te hebben. Ik laat hem dan ook twee keer per week automatisch zijn gang gaan als ik zelf op m'n werk ben.

Tot nu toe heb ik in de ongeveer 1,5 maanden dat ik hem heb nog niet zelf hoeven te stofzuigen, dus ik kan zo'n ding wél aanraden aan mensen zonder huisdieren. Hier moet ik wel als kanttekening bijplaatsen dat je wel een hekel moet hebben aan zelf stofzuigen (zoals ik) om de aankoop te kunnen rechtvaardigen.

[Reactie gewijzigd op maandag 23 februari 2015 16:45]


Door Tweakers user Frontwing, maandag 23 februari 2015 21:30

Dus de Belgen noemen de huisvrouw een poetsvrouw?
Wat een vrouwonvriendelijk volk zeg :/

Door Tweakers user brinkdinges, maandag 23 februari 2015 21:59

Frontwing schreef op maandag 23 februari 2015 @ 21:30:
Dus de Belgen noemen de huisvrouw een poetsvrouw?
Wat een vrouwonvriendelijk volk zeg :/
Denk je niet dat hij een schoonmaakster bedoelt? ;)

Ik heb een maandje de Neato Botvac 70e met beter filter en betere borstel (veel stiller!) zodat hij blijkbaar hetzelfde is als een Botvac 85. Mijn ervaringen sluiten goed aan bij die van jou. Hij haalt veel stof weg en de bak zit na twee keer eigenlijk wel vol. Ik laat hem echter nog niet automatisch schoonmaken omdat ik eerst dingen weg moet zetten en kattenspeeltjes op moet ruimen. En ja, banken en gekke hoekjes moet je nog steeds stofzuigen. Ik ben in ieder geval erg blij dat er geen stofplukken en haarballen meer rondzweven.

Door Tweakers user rookie no. 1, maandag 23 februari 2015 22:47

Ik deel je ervaring volledig, heerlijk! Al hebben we geen kinderen en geen huisdieren, maar toch ... de vloer is steeds schoon. Heb zelfs een dweilrobot, misschien wat voor je dweil-'haat' :)

Ook ik zou hem niet iedereen aanraden, is geheel afhankelijk van je huis, inrichting en je robot--onderhoud-discipline(borstels, sensoren, wielen schoonhouden en bakje legen) of het zin heeft.

Heb overigens al jaren een iRobot Roomba (begonnen met een 785 en nu een 870) en sinds kort ook de iRobot Scooba 450.

Door Tweakers user Sissors, maandag 23 februari 2015 23:02

Ik heb ook geen huisdieren, en toch erg tevreden met mijn robotje die rondrijdt. Het is denk ik beetje te kort door de bocht door het 1 op 1 aan prijs + huisdieren te koppelen. Ik heb bijvoorbeeld in mijn woonkamer tegels die glimmen. Geen spiegels, maar wel iets waar je het meeste vuil wel op ziet liggen. Als je meer iets ruws hebt zal je het veel minder snel zien.

Daarnaast heb je met de Neato natuurlijk ook niet bepaald de goedkoopste gekocht. Het is prima keuze denk ik, daar niet van, maar je kan een stuk goedkoper uit zijn. En eigenlijk ben ik met je verhaal beetje teleurgesteld hoe vaak zo'n dure dus nog vastrijdt. En daarbij zal het natuurlijk flink aan de woning liggen, maar als ik kijk naar mijn Aldi bot komt hij minstens 80% van de keren terug bij zijn basisstation, iets minder misschien als ik hem ook de gang laat doen omdat hij heel veel moeite met de mat daar heeft. En die heeft echt een heel simpel terugkeer mechanisme: Maak spiralen totdat je ergens tegenaan botst, en volg dan de muur met de muur aan je linkerkant. Zodat hij bijvoorbeeld vandaag rondjes rond een stoel had gereden totdat zijn accu leeg was om zijn basisstation te zoeken.

Door Tweakers user arnovos, dinsdag 24 februari 2015 07:37

Waar ik benieuwd naar ben is hoe huisdier en robostofzuiger samenwonen? Wordt dit geen duur bijtspeeltje als jij er niet bent?

Door Tweakers user DaemonAngel, dinsdag 24 februari 2015 09:20

Sissors schreef op maandag 23 februari 2015 @ 23:02:
Ik heb ook geen huisdieren, en toch erg tevreden met mijn robotje die rondrijdt. Het is denk ik beetje te kort door de bocht door het 1 op 1 aan prijs + huisdieren te koppelen. Ik heb bijvoorbeeld in mijn woonkamer tegels die glimmen. Geen spiegels, maar wel iets waar je het meeste vuil wel op ziet liggen. Als je meer iets ruws hebt zal je het veel minder snel zien.

Daarnaast heb je met de Neato natuurlijk ook niet bepaald de goedkoopste gekocht. Het is prima keuze denk ik, daar niet van, maar je kan een stuk goedkoper uit zijn. En eigenlijk ben ik met je verhaal beetje teleurgesteld hoe vaak zo'n dure dus nog vastrijdt. En daarbij zal het natuurlijk flink aan de woning liggen, maar als ik kijk naar mijn Aldi bot komt hij minstens 80% van de keren terug bij zijn basisstation, iets minder misschien als ik hem ook de gang laat doen omdat hij heel veel moeite met de mat daar heeft. En die heeft echt een heel simpel terugkeer mechanisme: Maak spiralen totdat je ergens tegenaan botst, en volg dan de muur met de muur aan je linkerkant. Zodat hij bijvoorbeeld vandaag rondjes rond een stoel had gereden totdat zijn accu leeg was om zijn basisstation te zoeken.
U hebt gelijk dat het kort door de bocht is. Maar dit is misschien gekoppeld aan het feit dat ik geen goedkope gekocht heb. En dan moet je toch wel een heel goede reden hebben om dit goed te praten. Dit omdat ik zelf merkte dat hij niet zoveel bijdraagt als de hond er niet is. Het is iets properder, maar zijn prijs niet waard dan voor mij. Het is en blijft natuurlijk mijn persoonlijke mening en ik las al situaties hierboven waar ik het misschien ook zou doen, maar die zijn wel heel specifiek :-).

Waarom ik een duurdere interessanter vind is omdat deze in staat is hondenhaar van tapijt te halen, al het zand dat hij acherlaat (soms als die opdroogt echt hoopjes) op te zuigen en niets achter te laten. Dit is iets dat een gewone stofzuiger al problemen mee heeft.
Mijn ouders en ik hebben nu beiden een Dyson omdat met de hoeveelheid haar een stofzuiger met zak onmogelijk is en het haar van het tapijt krijgen voordien ook zo goed als onmogelijk. Dus ik vind het zeer knap dat dit robotje zich kan meten met een DC37 met speciale haar borstels.
Het bakje zit na 1 run volledig stamp vol. En hij rijdt elke dag dat de hond hier is.

Hij rijdt zichzelf ook niet meer vast. Je hebt gewoon soms pijnpunten zoals een zeer traag oplopende poot (van die dressboy) dan reed hij naar de muur toe en reed hij zich erop omhoog. Of dan reed hij onder de zetels op mijn hoop kabels vast waar ik eerst was vergeten een strip te leggen. Je denkt er gewoon vaak niet aan waar hij problemen mee kan hebben. Dus de eerste periode merk je dat hij af en toe zich ergens vastgereden heeft en dan los je dit op. Nu 100% terug aan basisstation.
Ik heb glimmende kast deurtjes (sommige Ikea shoppers kennen ze wel) en daar heb ik nog geen enkele kras op. Bij een goedkope of een roomba (botsts) zou het anders zijn.
Ik was ook enorm verbaasd aan hoe hij onder de tafel stofzuigde en niets miste (ik zet geen stoelen opzij).
arnovos schreef op dinsdag 24 februari 2015 @ 07:37:
Waar ik benieuwd naar ben is hoe huisdier en robostofzuiger samenwonen? Wordt dit geen duur bijtspeeltje als jij er niet bent?
Nee hij negeert het volledig. Alleen als die begint te stofzuigen maakt hij dat hij weg is. Ondanks dat het zo een grote hond is, is het een banger ras. Stofzuiger heeft hij het helemaal niet mee (dat ik hem ooit heb geprobeerd te stofzuigen zal ook niet helpen :p ).
Maar hij heeft nooit last gehad van ergens op bijten (buiten de puppy tandenwissel periode). Hij krijgt veel beweging en als hij een periode alleen zit dan zorgen we ervoor dat hij ervoor zich heeft kunnen uitleven.
Ik laat de robot ook niet rijden als hij er alleen mee thuis is. Ik heb hem ook niet geprogrammeerd omdat zoals brinkdinges aanhaalt, ik eerst wat spullen van de grond moet halen. Meestal is het als ik ga wandelen met hem of trainen dat ik hem aanzet.
Als het ding stil aan de kant staat negeert hij het.
Als je ervoor vreest kan je altijd het toestel onder de zetel zetten ofzo.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 24 februari 2015 09:22]


Door Tweakers user DaemonAngel, dinsdag 24 februari 2015 09:27

brinkdinges schreef op maandag 23 februari 2015 @ 21:59:
[...]

Denk je niet dat hij een schoonmaakster bedoelt? ;)

Ik heb een maandje de Neato Botvac 70e met beter filter en betere borstel (veel stiller!) zodat hij blijkbaar hetzelfde is als een Botvac 85. Mijn ervaringen sluiten goed aan bij die van jou. Hij haalt veel stof weg en de bak zit na twee keer eigenlijk wel vol. Ik laat hem echter nog niet automatisch schoonmaken omdat ik eerst dingen weg moet zetten en kattenspeeltjes op moet ruimen. En ja, banken en gekke hoekjes moet je nog steeds stofzuigen. Ik ben in ieder geval erg blij dat er geen stofplukken en haarballen meer rondzweven.
Aan de botvac heb ik ook zitten denken. Mijne gekocht toen die net uitkwam en de prijs van de signature lijn wat daalde.
Het prijsverschil en het feit dat ik de zwarte signature wel knapper vind staan in mijn woonkamer (heel veel zwart) gaven de doorslag.
Al is vooral dat zijborsteltje wel iets interessant.
Beetje lelijk die botvac :p

Maar ik had dezelfde ervaring, gewoon model lager kopen en upgraden met de borsten en je zit gelijk xD. Die borstel upgrade is idd wel echt noodzakelijk voor het gelijk. Die rubberen lamellen die op ge grond meppen gaven zo een herrie.

Door Tweakers user SeenD, dinsdag 24 februari 2015 10:40

Ik heb 2 honden en ik stofzuig elke dag even als ik thuis kom. 4 minuutjes werk max. En in t weekend stofzuig ik alles goed.

Ik had een tijdje een robotstofzuiger maar de honden werden er helemaal zenuwachtig van.

Het werkte wel goed, hij was wel vrij goedkoop. Maar zorgde ervoor dat ik doordeweeks niet meer hoefde te stofzuigen.

Anyhooo, dus de honden werden er zenuwachtig van en gestresst, dus heb ik de robotzuiger boven geplaatst. Alleen daar werd de stofzuiger zo depressief van dat ie zelfmoord heeft gepleegd door de trap naar beneden te stofzuigen. Terwijl dat niet de bedoeling was. (De trap was wel mooi schoon). Hij had zich een weg door mijn trapbarricade gestoten. :(

Over een paar jaar koop ik wel weer een nieuwe.

Door Tweakers user belgian1, dinsdag 24 februari 2015 13:49

Frontwing schreef op maandag 23 februari 2015 @ 21:30:
Dus de Belgen noemen de huisvrouw een poetsvrouw?
Wat een vrouwonvriendelijk volk zeg :/
Je wilt niet weten welke termen gebruikt worden voor schoonmoeders ;)

Door Tweakers user TheNephilim, woensdag 25 februari 2015 10:21

Hahaha, dat 'kuisen' is echt te grappig :p

Maar goed... een robotstofzuiger lijkt me ideaal, maar je komt er niet onderuit om ook een normale stofzuiger te kopen. Je neemt die robot niet steeds mee naar boven en alle andere ruimtes met deur, behalve dan de kamer, moet je toch nog met de hand doen.

Door Tweakers user LOTG, woensdag 25 februari 2015 10:39

Erg herkenbaar verhaal, ik heb een Bearded Colie (berg lang haar met ADHD) en die neemt naast de zandbak en het haar ook nog eens de rest van het bos mee naar huis.
Het is ongelooflijk hoe alles mee naar huis genomen word, en lo and behold: het moment dat ze over de drempel zijn flikkert het er allemaal uit. Blaadjes en takjes na gelieve het seizoen in meer of mindere mate aanwezig.

Even met de borstel door de hond helpt meestal ook niet, vooral als het vochtig weer is krijg je die zooi niet uit de haren (gaat er op prachtige manieren tussen in zitten) en ik heb soms het idee dat het nog erger is als ze pas geborsteld zijn.

Nu dus ook mijn vraag, werkt het ook goed met blaadjes en takjes? Dan bedoel ik niet die dingen die je zo even opraapt omdat je anders je nek er over breekt, maar van die kleine stukjes die je met mooite van de vloer krijgt?

Door Tweakers user DaemonAngel, woensdag 25 februari 2015 10:45

LOTG schreef op woensdag 25 februari 2015 @ 10:39:

Nu dus ook mijn vraag, werkt het ook goed met blaadjes en takjes? Dan bedoel ik niet die dingen die je zo even opraapt omdat je anders je nek er over breekt, maar van die kleine stukjes die je met mooite van de vloer krijgt?
Ik heb nog geen problemen gehad met iets dat niet opgenomen werd.
Waar mijn Dyson DC37 met animal borstel echt ALLE haren van de mat haalt laat de Neato er een aantal liggen (misschien 5 ofzo) maar maakt de mat nog steeds even proper als een standaard gewone stofzuiger.
1 keer gehad dat er een volgezogen teek van hem gevallen was en dat de neato deze had vermorzeld en dan opgezogen waardoor er een bloed veeg op de grond hing. Heeft me toch even gekost eer ik door had wat daar net gebeurt was xD

Ik ben aan mijn review bezig en hij is al half af. Hier ga ik ook dieper in op de efficiëntie.

Maar als je gewone stofzuiger het opzuigt gaat deze er geen probleem mee hebben.
Hij loopt bijna op gelijke hoogte met mijn Dyson.

Reageren is niet meer mogelijk