Een reisverzekering en zijn (on)zin

Door DaemonAngel op donderdag 22 mei 2014 16:33 - Reacties (10)
Categorie: -, Views: 5.987

Het is weer eens even geleden en recent een frustratie tegengekomen dus tijd voor een blogpost.
Weeral rechtstreeks neergepend uit mijn gedachten dus hopelijk stoor ik niet teveel mensen die op spelling en grammatica letten of op mijn warrige vertel structuur ;-).

Misschien is het iets anders in Nederland, maar in België hebben we al een oneindigheid aan ziekteverzekeringen. Je hebt vanuit de overheid steun als je ziek bent of onderzoeken moet laten doen. Daarbij zit zowat elke Belg nog bij een mutualiteit/ziekekas/ziekteverzekering (even wat synoniemen om mogelijk gebruik van dialect woorden uit België te verhelpen). Voorbeelden hier zijn de CM en het OZ.
Nu hebben de werkende mensen vaak ook nog eens een groepsverzekering via het werk ook nog (het wordt stillaan te gek he?).
Zelf heb ik al de bovenstaande verzekeringen. Grappig (?) genoeg heb ik bij geen van die verzekeringen een vergoeding voor tandzorg. En met tandzorg bedoel ik iets zoals een valse tand of kunstgebit.
Maar nu na deze kleine rant even over naar hetgeen ik over wou schrijven.

Een ziekteverzekering wanneer je op reis gaat.
Je gaat op reis en je sluit vaak een reisverzekering af. Voor als je zou ziek vallen op reis. Deze verzekering zorgt er dan voor dat je ziektekosten in het buitenland vergoed worden en dat je indien nodig terug gehaald wordt.
Heeft het met onze overbezorgde aard als Belg te maken of wat, maar toen ik voor mijn vorige reis eens ging nakijken blijkt dat al hetgeen in die extra verzekering (circa 50 euro per reis) al gedekt is door mijn verzekering bij de mutualiteit.
Nu nam ik dit in het verleden altijd of ervoor namen mijn ouders dit. Betaald voor een dubbele verzekering dus. Voor deze reis, naar Cuba, moest je een geldige ziekteverzekering hebben voor het land binnen te mogen. Hierdoor is het eens uitgepluist geweest want ik had geen zin (lui of gierig) voor een extra verzekering aan te gaan.
Via mijn ouders blijk ik eigenlijk tocb nog verzekerd te zijn bij de VAB (zowat de bekendste en normaal ook beste verzekering voor dergelijke zaken) en het OZ waar ik bij zit dekt dit ook.
(Voorzichtige belg is dus weer dubbel verzekerd)

Dan nu mijn ervaring met dit al. De absurditeit van al die verschillende verzekeringen was niet het bedoelde onderwerp.

In Cuba heb ik na een aantal dagen een hitteslag opgelopen en hierna een infectie ook nog eens. Het was op het moment dat ik daar was 37°C en we waren aan het rondreizen. Je kan je dus inbeelden dat ik niet de meest gelukkige persoon was die dagen.
Toen de symptomen van de hitteslag niet verdwenen na 3 dagen en wat raar begonnen te worden begon ik me toch zorgen te maken en wou ik eens langs een dokter of ziekenhuis langs gaan. Volgens het thuisfront die een dokter in België hadden gecontacteerd had ik één of andere infectie opgelopen waarschijnlijk dus even laten nakijken leek me niet overbodig. Niemand van ons sprak echt Spaans en de rest was op stap en ik lag ergens in een kamer (casa particulare). Ik dacht dus (voor de eerste keer ooit) beroep te doen op een verzekering. Contact opgenomen met de familie thuis en zo de VAB te pakken gekregen.

VAB advies: ga naar een dokter.

Okej dan . . .

Waar is die? Hoe werkt dat in dat land? Wat moet ik zeggen? Geen antwoord hierop. Naar een dokter gaan gewoon.

Dat is daar dus niet zo gemakkelijk. We zaten op den buiten (Vinales) dus het enige daar was een ziekenhuis. Dokter daar gesproken (ik sprak geen Spaans en hij niet veel meer Engels) en die heeft dan een papier opgesteld om me te laten terughalen voor de verzekering voor als ik niet kon verder volgen met de groep of voor als het zou verergeren.
Hierna de verzekering gecontacteerd met wat ik nu moest doen en wat er zou gebeuren.

VAB: we hebben die papieren van de dokter nodig anders kunnen we niets doen. Fax of mail deze maar door.
Probleem hiermee: internet is TOTAAL afwezig in die regio. Zelfs 4 sterrenhotels hebben het niet. Fax is onvindbaar. Die papieren terugkrijgen werkt dus niet.
VAB: geef ons de telefoon van de dokter dan spreken we hem.
Probleem hier ook weer: de dokter zelf had geen telefoon alleen de balie van het ziekenhuis had 1. En op deze manier kregen ze de dokter maar niet te pakken.

Na een dag op bed te liggen wachten op reactie van VAB en na meerdere vragen van mijn kant was ik dus nog nergens. Zij konden niets doen zolang ze die papieren niet hadden en ik kon ze niet bezorgen (geweldig om ziek te zijn met symptomen die je zorgen baren).
Ze hadden een lokale contactpersoon ingeschakeld maar dat was een ambtenaar en dit kon wel een week duren (zucht -.- )

Uiteindelijk via de vader die reisleider is en via een andere reisleider die naar Cuba reizen organiseerden een local te pakken gekregen die voor die reisorganisatie werkt en in Varadero zat en me kon helpen. Hij zou een taxi regelen, me laten afzetten bij hem, een logeerplaats regelen en de terugvlucht regelen met de verzekering rechtstreeks en met de vliegtuigmaatschappij.
Dit was dus een optie maar de kans was groot (heel groot want het is een verzekering) dat de verzekering niet ging betalen omdat zij het hele gebeuren niet gefixed zouden hebben en dat ze eerst die papieren nodig hadden.
Ik was niet doodziek en als het niet verergerde vond ik het al dat geld niet waard dus heb ik de komende week me beperkt tot op de bus slapen en op de kamer slapen terwijl de rest reisde. Ik was toen al gerustgesteld dat ik met een telefoontje naar die Cubaan (die Nederlands kon) geholpen kon worden mocht het niet beteren of als ik niet meer kon volgen.

Uiteindelijk na een week beter en eind goed al goed. Maar toch.

Dit hele gebeuren irriteerde me eigenlijk enorm.
De verzekering zei dat ze er niets aan kon doen want dat het in dat land moeilijk verloopt. In andere landen zou dit geen probleem zijn.
Nu is een dergelijk land voor mij wel de reden dat ik een verzekering wil!
Dat zij het kunnen regelen als er iets met mij gebeurt!

In een land zoals IJsland kan ik het zelf ook wel fixen of desnoods 1 van de mensen die mee zijn als ik te ziek ben of iets voor heb.

Conclusie
Net in het land dat je ze nodig hebt zijn ze dus waardeloos.

Toevoeging :
Wat verwacht ik dan?
Dat de reisverzekering in het land een locale persoon heeft die Engels spreekt.
Dit is wel de universele taal waar je iedereen mee kan helpen. Deze persoon kan voor meerdere verzekeringen werken. Het belangrijke is vind ik dat je een local hebt die de plaatselijke gewoontes kent en de taal spreekt en je als eerste op weg kan helpen. Dat de verzekering je in contact bent met deze persoon zodat je al wat vragen kan stellen.
Het is niet zo een grote kost en het had voor mij genoeg geweest en mij enorm veel moeite en geld bespaard. Want al dat bellen naar België heeft me bijna 100 euro gekost (6 euro per minuut)

Volgende: Een grappige evolutie - Apple goedkoop? 07-'14 Een grappige evolutie - Apple goedkoop?
Volgende: Oordopjes 10-'13 Oordopjes

Reacties


Door Tweakers user i-chat, donderdag 22 mei 2014 16:49

voortaan je reisdoelen beperken tot landen vaarvan je de taal tenminste op een redelijk (laten we zeggen lagere school niveau) spreekt, de meeste artsen en locale autoriteiten kunnen een 'kind' wel uitleggen wat er nodig is dus jouw dan ook...

verder valt er aan zoiets natuurlijk weinig te doen, het is niet de schuld van je verzekeraar dat jij naar een gebied reist waar je totaal afgezonderd bent van de rest van de wereld.

je zou toch wel enigsinds verwachten dat rijsorganistaties afspraken maken met hotels zodat er iets als fax telefonie of internet beschikbaar is 56k internet hoe duur ook is nog steeds internet..

edit : (verduidelijking)

ik vraag me af of je niet op de verkeerde 'partijen afgeeft

[Reactie gewijzigd op donderdag 22 mei 2014 18:36]


Door Tweakers user SilentStorm, donderdag 22 mei 2014 21:20

@i-chat: je reisdoel laten beperken door verzekeringskwesties lijkt me nog minder de bedoeling ^^.

Ik heb in de regel ook niet het idee dat verzekeraars het makkelijk maken om te claimen. Zolang ze daar geen structureel belang bij hebben gaan ze hun procedures ook niet verbeteren. In nederland is eea wat aan de marktwerking overgelaten. Dat heeft een hoop nadelen, maar ook voordelen: hier adverteren verzekeraars met hoe klantvriendelijk ze zijn.. Mijn eigen ervaringen zijn vrij beperkt, ik kwam er vorig jaar achter dat je ook tijdens vakantie verloren geraakte voorwerpen kunt claimen bij de verzekeraar. (eigenlijk gestoord, ik had die verzekering voor als me iets overkwam. Als iedereen alles claimed wat tijdens een vakantie kapot gaat, wordt die verzekering helemaal te duur).

Terug naar jou situatie -- je bent met een georganiseerde reis. Dat doe je (oa), zodat je iemand hebt waar je naar toe kan die lokaal bekend is, als je een probleem hebt. Ik zou dergelijke hulp eerder bij die partij zoeken dan bij de verzekeraar. Als je kan bellen zal er vast ook wel een archaische vorm van internet zijn geweest (google 'internet cafe cuba'. bevestigd dat er iig internet te krijgen is in de 4 grootste steden). Zonder lokale kennis (of goed uitzoekwerk vantevoren) is dat echter best lastig.. Het lijkt erop dat je organisatie zich niet heel erg had voorbereid en jij niet de juiste vragen wist te stellen op het juiste moment.

'Onfortuinlijk' heet dat.

Door Tweakers user 318025, donderdag 22 mei 2014 21:35

Ik heb in iedere geval bewust geen reisverzekering ;) Want ja die dekken ook niet alles, en voorzichtig zijn op vakantie helpt ook al veel.

Maja mensen nemen verzekeringen omdat ze bang zijn dat iets zou gebeuren, zelfde argument hoor ik als ik mensen vertel dat ik het hoogste eigen risico heb.

Door Tweakers user O88088, donderdag 22 mei 2014 22:41

Ik heb juist goede ervaringen met reisverzekeringen. Vorig jaar was ik de laatste dag gevallen zodat ik een hoofdwond had. Moest gehecht worden en kon niet terug vliegen. Dus een paar extra nachten in een hotel, schone kleren, wat andere noodzakelijke spullen moeten kopen. Alles netjes vergoed gekregen. Zelfs de kleren en het eten (Burger King :+) werd bij uitzondering vergoed. Binnen twee dagen was er ook een terugvlucht geregeld. Dus daarom hou ik wel van reisverzekeringen. Je weet nooit wat er gebeurt.

Door Tweakers user ASS-Ware, donderdag 22 mei 2014 23:31

Ik ben in Turkijke een keer naar het ziekenhuis gebracht met een virus en uitdroging en alle kosten zijn achteraf gewoon vergoed door de verzekering.

Door Tweakers user Felyrion, vrijdag 23 mei 2014 01:24

Tsja, het blijft zelf afwegen wat je nodig lijkt of niet. Ikzelf doe het meestal wel. Ik heb een redelijk sportieve aard, dus op vakantie wordt er gedoken, geskied, gefietst of motorgereden (of iets anders actiefs).
Dat houdt in dat als het mis gaat, het waarschijnlijk duur wordt. Daar ga ik geen risico voor nemen voor die paar tientjes dat het maximaal kost.

Als ik van tevoren weet dat ik de hele vakantie op een strand ga liggen op een resort... nee, dan laat maar. Je moet alleen weten welke kosten je zelf kunt dragen.

En wat meer on-topic, het is sowieso verstandig om uit te zoeken hoe de zorg werkt in vreemde landen. Vaak hebben reisorganisaties wel contactpersonen in de landen van bestemming die je kunt raadplegen of die je kunnen helpen bij de taalbarrière.

Ik denk dat je een beetje pech hebt gehad met de situatie.

En ik denk niet dat je van verzekeraars kunt verwachten dat ze in ieder land (een kleine 200 op het moment) één of meerdere contactpersonen plaatsen.

Door Tweakers user WhiteDog, vrijdag 23 mei 2014 09:07

VAB (zowat de bekendste en normaal ook beste verzekering voor dergelijke zaken)
Grondig mee oneens. VAB is een amateuristisch clubje in alles wat ze doen. Heb ervaring met zowel hun rijschool, bijstandsverzekering (auto) en reisverzekering. Avoid avoid avoid...

Wel grappig dat ze je vragen om dingen door te mailen. Toen ik vroeg om dingen door te mailen, kreeg ik ze 3 weken later per post :P

Als ik je verhaal lees was er ook geen greintje empathie van hun kant.

Door Tweakers user DaemonAngel, vrijdag 23 mei 2014 09:55

In heel veel landen is dat natuurlijk niet nodig. En als je met meerdere verzekeringen werkt zou dat geen probleem hoeven te zijn om een lokale contactpersoon te hebben. Vtb, neckermann hadden bv een lokale cubaan. Die van neckermann kon goed engels. Zaten we toevallig bij in een casa en die van vtb ken ik via via. Dit was ook degene die me geholpen heeft.
Als een reisorganisatie dit kan, kan een reisverzekering dit ook.

Door Tweakers user Pat911, vrijdag 23 mei 2014 11:45

Een verzekering is er om kosten te vergoeden, een zorgverzekering biedt zelf geen zorg...

Ik vind het belachelijk dat een dokter niet eens een telefoon heeft, en dus ook niet de moeite wil nemen aan de telefoon te komen bij de balie. Het lijkt me niet meer dan logisch dat de verzekering echt wel eerst het een en ander wil controleren voordat ze kosten willen gaan vergoeden.

Door Tweakers user i-chat, zaterdag 24 mei 2014 18:28

SilentStorm schreef op donderdag 22 mei 2014 @ 21:20:
@i-chat: je reisdoel laten beperken door verzekeringskwesties lijkt me nog minder de bedoeling ^^.
ik heb nooit gezegt, je reisdoel te beperken door verzeringskwesties,

ik heb gezegt, je reisdoel te kiezen aan de hand van :
A: of het veilig is,
B: of je in staat bent hulp te krijgen als er iets nodig is
C: of er een reisorganistatie is die zorgt dat er aan al deze randvoorwaarden wordt voldaan.

ik zou echt niet naar een gebied afreizen waar geen contact met het thuisfront mogelijk is, waar je heel lastig (of gewoon niet) een docter kunt bellen en waar het maar uiterst onzeker is dat je medisch de juiste behandelingen kunt krijgen zonder een lever te moeten verkopen of een 2e hypotheek te moeten nemen.

Reageren is niet meer mogelijk